Mordförsök. De två männen, som var bekanta sedan tidigare, träffades av en slump på Järntorget där bråket startade. Foto: Mostphotos

Facebookbråk slutade i mordförsök på Järntorget

På eftermiddagen den 5 oktober knivhöggs en man på Järntorget. Enligt domen som föll den 18 december ska ett facebookinlägg ha startat bråket, som slutade med att en man i 35-årsåldern nu döms för mordförsök.

  • Publicerad 12:51, 22 dec 2020

Flera personer blev vittnen till händelsen som ägde rum mitt på eftermiddagen.

En man i 35-årsåldern från Frölunda döms i Göteborgs tingsrätt till sju års fängelse för mordförsök på en annan man efter ett bråk på Järntorget den 5 oktober.

Upprinnelsen till konflikten ska enligt domen ha varit en uppladdad musikvideo på Facebook, som det ska ha gjorts nedsättande kommentarer om.

När de båda männen, som sedan länge är bekanta med varandra, av en slump möttes på Järntorget började de diskutera inlägget, varpå stämningen snabbt blev hätsk.

Gängkriminella lämnar Avenyn för Långgatorna

Livshotande skador

Enligt domen ska den nu dömde mannen fått motta ett slag, varpå han direkt ska ha plockat upp en kniv och utdelat ett hugg som träffade i sidan på den andre.

Flera personer blev vittnen till händelsen som ägde rum mitt på eftermiddagen.

Den skadade mannen fördes till sjukhus där han opererades akut. Av rättsintyget ska skadorna, framför allt i ena lungan, ha varit direkt livshotande.

Den nu dömde mannen förnekar försök till mord och menar att han fick ta emot rejäla "rallarsvingar" från den andre och att han tyckte sig se något spetsigt i mannens ficka. Eftersom han fruktade för sitt liv tog han upp kniven som den andra då ska ha kommit åt och skadat sig på.

Boende: "Ett nav för narkotikahandel"

Tidigare dömd

Tingsrätten å sin sida anser att det är utrett att mannen ska ha utdelat ett kraftigt hugg efter att ha fått en örfil. Rätten bedömer det som osannolikt att det ska ha varit fråga om en olyckshändelse, utan att han haft för avsikt att skada den andre.

Den nu dömde mannen förekommer under tretton avsnitt i belastningsregistret. Han dömdes senast i november 2019 för bland annat misshandel till skyddstillsyn.

Utöver försök till mord döms han också för ringa narkotikabrott samt brott mot knivlagen.

Vi är GBG