Kritiken. Fackförbunden Kommunal och Vision kritiserar nedskärningarna i Askim-Frölunda-Högsbo. Foto: Göteborgs Stad/ Kommunal/ Vision

Facket rasar efter nedskärningarna

Stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo ska spara 65,9 miljoner under 2019 och har beslutat om en rad olika nedskärningar. Nu riktar fackförbunden Kommunal och Vision kritik mot besparingarna.

  • Publicerad 11:40, 17 dec 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Efter att Göteborg Direkt berättat om de nedskärningar som planeras inom stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo, AFH, kommer nu fackförbunden Kommunal och Vision med hård kritik mot politikernas beslut.

De menar att man inte ser till hela förvaltningen utan har fokuserat besparingarna på verksamheten längst ut och närmast medborgarna. De menar även att det här skadar stadsdelen styrka på arbetsmarknaden.

Läs även: Beslutet: Stadsdelen ska spara 66 miljoner nästa år

"Tanken att stadsdelen ska vara en attraktiv arbetsgivare ser vi som alltmer främmande... Att spara längst ut i verksamheten innebär sämre arbetsmiljö för personalen och tydliga försämringar för medborgarna i stadsdelen. Begreppet attraktiv arbetsgivare klingar allt mer falskt i vår stadsdel. Privata utförare sänker kvaliteten och skapar inte en bättre ekonomi.", skriver de i sitt yttrande.

Monika Beiring (M), ledamot i stadsdelsnämnden och föreslagen som ny ordförande 2019 menar att de här besparingarna måste till.

– Tittar man på Askim-Frölunda-Högsbo så har ekonomin i stadsdelsnämnden inte varit i balans under 2018. Då kan vi konstatera att vi behöver besluta om åtgärder och det här handlar om att föra en ansvarsfull politik för att få en ekonomi i balans, säger Monika Beiring.

Tre verksamheter som kommer läggas ned och ligger nära medborgarna är medborgarkontoret, Mellansteget, (som jobbar med arbetsinriktad rehabilitering för personer med psykiska funktionsnedsättningar) och träffpunkten Axet.

– Det finns ett antal medborgarkontor i Göteborgs Stad så det är inte som att medborgarna kommer bli utan denna service, men den kommer inte finnas lika nära de som bor i Askim-Frölunda-Högsbo som tidigare, säger Monika Beiring och fortsätter:

– Tittar man på Mellansteget och Axet ska man komma ihåg att det bara är vi som har kvar den här typen av verksamhet i stadsdelens regi och jag säger inte att den är dålig men det finns liknande verksamhet i Göteborgs Stads som social resurs har. Ingen kommer lämnas i sticket vi har fortfarande ett ansvar.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Ont om Göteborgsprofiler i höstens "På spåret"

De nya medverkande i det populära frågesportprogrammet har presenterats SVT har i dag presenterat det tävlande i säsongens "På spåret". Bland kombattanterna utgör, exilgöteborgarna, journalist Frida Boisen och förre rektorn för Sjumilaskolan, Hamid Zafar ett par.fredag 18/9 11:59

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

GOW och Emigranternas hus vädjar till staden

Skriver öppet brev till kommunstyrelsen och kulturnämnden Nästa år fyller staden 400 år och att fira stadens födelsedag och framför allt dess människor i både nutid och dåtid är i sig självt en kulturmanifestation, ett hyllande av människans skapande på den...torsdag 27/8 11:52

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11