Fågelcentralen med ny luft under vingarna

För ett år sedan var Fågelcentralen på Hisingen nedläggningshotad. Tack vare oväntade arv och fler månadsgivare överlevde verksamheten men framtiden är fortfarande osäker. Nu efterlyses fler företagsgivare. Och hjälp med att gräva ner en pool.

  • Publicerad 07:53, 25 feb 2020

Jan Westin. Foto: Lina Persson (arkivbild)

När läget var som värst efter en oväntad nota från kommunen på 500 000 kronor förra året, drog kampanjen ”Rädda Fågelcentralen” igång.

Resultatet blev fler månadsgivare, 300 000 kronor från Petra Lundbergs stiftelse och några oväntade arv.

– Nu håller vi näsan över vattenytan och är vid gott mod. Det var skönt för personalen som hela tiden levt under ett nedläggningshot och för alla fåglar som vi kan fortsätta att hjälpa, säger Jan Westin, styrelseordförande, Animals' HOPE.

Nödropet: Rädda Göteborgs fågelcentral

Men sviterna efter fjolårets ekonomiska kris svider än, trots att kostnaderna i slutändan blev lägre än befarat.

Det handlade främst om att lokalerna var slitna och behövde renoveras men med hjälp av frivilliga insatser kunde kostnaderna halveras.

Fågelcentralen har tack vare de ”extrapengarna” anställt två legitimerade djursjukskötare under det gångna året. När skadeläget är värre ställer även Blåstjärnan och en veterinär i Kållered upp ideellt.

Önskar hjälp att anlägga damm

Önskelistan för fåglarnas bästa är dock längre än så.

Det handlar bland annat dels om en röntgenmaskin för att snabbt kunna bedöma skador. Dels om en extra damm för att kunna sära på stora och små vattenfåglar.

En specialtillverkad pool för ändamålet finns redan. Men pengar fattas för att installera den.

– Den har bara stått här i ett och ett halvt år nu eftersom vi inte har råd att gräva ner den. Det skulle vi behöva hjälp med. Det behöver inte vara pengar utan kanske någon med grävmaskin kan hjälpa till.

Jan Westin understryker hur tacksam organisationen är för all frivillig hjälp. De har i dagsläget omkring 500 privata månadsgivare som i snitt ger 80 kronor var.

– Det är jättebra. Vi behöver egentligen ha 1 500 månadsgivare för att det ska kännas säkert. Vi får inga bidrag från kommun eller stat, säger Jan Westin och efterlyser i samma veva fler företagsgivare.

"Fnys inte åt vanliga arter"

Fågelcentralen hjälpte omkring 1 300 skadade fåglar under förra året, 1 500 året innan.

Hittills i år är trycket lägre tack vare den milda vintern. Men i april föds fågelungarna samtidigt som flyttfåglarna återvänder.

Fågelcentralen tar sig an alla fåglar oavsett art. Dels för individen dels för att den biologiska mångfalden.

– Folk kan fnysa och undra varför vi hjälper gråsparvar och talgoxar när det finns så många, säger Jan Westin och fortsätter:

– Nu, ja! Vandringsduvan fanns det miljarder av men plötsligt var de helt borta. Man ska inte fnysa åt de arter som är vanliga just nu.

Har du hittat en skada fågel?

Har du hittat en skadad fågel kan du ringa Fågelcentralen om du befinner dig i Västra Götaland på telefon 0733 - 10 57 73 Befinner du dig i annan del av landet se nedan länk för kontakt till närmaste viltrehabiliterare.http://www.kfv-riks.se/medlemmar

Mer om Fågelcentralen:

Fågelcentralen är idag en av Sveriges viktigaste rehabiliteringsverksamhet för vilda fåglar.

Varje år skadas ett stort antal vilda fåglar. De skadas bland annat i trafiken, av köld och is, av oljeutsläpp och av att de flyger in i master, linor och byggnader. Många gånger beror skadorna på människors vårdslöshet.

Naturvårdsverket och Länsstyrelsen har gett Fågelcentralen tillstånd att ta om hand samtliga fågelarter. Efter behandling och tillfrisknande får fågeln flyga ut i naturen igen.

Verksamhet består av viltrehabilitering, tvätt av oljeskadade fåglar, kartläggning av vilda djurs sjukdomar och skador via statistikföring och samarbete med Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA).

Fågelcentralen drivs idag av organisationen Animals HOPE (Animals Help Organisation and People Education), en ideell förening som verkar för djurens bästa.

Källa: http://www.fagelcentralen.se/

Vi är GBG