Falskpolis. Bedragare utger sig för att vara polis. Foto: Sacharias Källdén

Falska poliser lurar äldre kvinnor

Under början av mars har polisområdet Storgöteborg fått in totalt 15 larm om äldre kvinnor som blivit utsatta för bedrägeri under tre dagar. Gärningspersonen ska ha utgett sig för att vara polis och kommit över värdesaker och bankkort.

  • Publicerad 05:30, 16 mar 2022

Polisen skulle aldrig knacka på hemma hos någon och fråga om värdesaker eller bankkort.

Det är oklart om det är en eller flera gärningspersoner, men tillvägagångssättet har varit liknande. Ett samtal till en äldre kvinna där en person presenterat sig som polis.

Hen uppger då att polisen misstänker att kvinnan har blivit utsatt för brott och att en polis är på väg till bostaden för att kontrollera det. Kort därpå dyker alltså en person upp, delvis i uniform, och ber om att kontrollera värdesaker och bankkort.

Ett antal av brotten har skett i södra Göteborg men totalt har polisen fått in 15 larm från hela kommunen.

En del av fallen har varit försök till bedrägeri, men i flertalet fall har det varit fullbordade bedrägerier. Smycken, bankkort och koder har tagits. Ingen är i dag gripen.

– Ofta i sådana här fall begår gärningspersonerna ett större antal brott på kort tid, för att sen byta stad. Det försvårar såklart vårt arbete med att lagföra dem, men vi samarbetar mellan de olika polisområdena och har stort fokus på denna typ av brott, säger Fredrick Boström, kommissarie på bedrägerisektionen i region väst.

Bedrägeri

Den här typen av bedrägeribrott kallas fysisk wishing, tillskillnad från när bedrägeriet görs endast via telefon. Brotten har blivit vanligare, tror Fredrick Boström, på grund av att det är så enkelt att hitta information om personer på internet. Det är därför extra viktigt att vara vaksam.

– Polisen skulle aldrig knacka på hemma hos någon och fråga om värdesaker eller bankkort. Om någon ringer och utger sig för att vara från polisen kan man alltid ringa 114 14 för att bekräfta att personen är polis, säger Fredrick Boström.

Och det tipset gäller alltid. Ring alltid upp företaget en person utger sig att vara från och kontrollera om personen faktiskt jobbar där. Det finns inte många seriösa företag som oannonserat skickar ut personal till någons hem.

– Det är viktigt att vi hjälps åt. Lär känna era grannar, håll utkik och våga vara obekväma.. Prata med era anhöriga. Det finns en hel del skam kopplat till den här typen av brott, men det är viktigt att det pratas om och polisanmäls när det väl händer, säger Fredrick Boström.

Var kritisk mot okända besökare. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Ofta finns telefonnummer för kontroll. Om du släpper in någon okänd person, var uppmärksam på att inte fler personer smiter in när du är distraherad.

Ha gärna ytterdörren låst när du är hemma, så att ingen tar sig in utan att du märker det.

Förvara helst inte stora summor pengar hemma.

Undvik att förvara pengar och värdesaker synligt, till exempel i hallen. Förvara dem gärna inlåsta. Då kan en tillfällig besökare inte ta något.

Var försiktig med bankkort, bankomatkoder och även portkoder. Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.

Fotografera gärna dina värdesaker och se över hur du förvarar dem.

Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Läs mer om hur du kan förebygga brott på polisen.se

Källa: polisen.se

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20