Hyreshöjning. Spannlandsgatan i Högsbo får lättare hyreshöjning efter protester. Foto: Mostphotos

Familjebostäder ger efter för protester i Högsbo

Familjebostäder backar efter att boende på Spannlandsgatan protesterat mot hyreshöjning i samband med renovering.

  • Publicerad 05:30, 5 okt 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Kommunala Familjebostäder ville renovera 96 lägenheter på Spannlandsgatan i Högsbo vilket skulle komma att innebära hyreshöjningar på cirka 38 procent för de boende.

Den nya hyresnivån förhandlades med Hyresgästföreningen men den väckte starka reaktioner i kvarteret. Av 66 kvarvarande hushåll valde 80 procent i somras att skriva på ett upprop med krav på omförhandling. Det rapporterar tidningen Hem & Hyra.

Läs även: Aktionsgrupp slåss mot hyreshöjningar i Högsbo

Protester gav resultat

Nu efter protesterna backar Familjebostäder och kapar hyreshöjningen med nästan en fjärdedel, till 29 procent vilket betyder att de boende slipper ungefär 300 kronor av den ursprungliga hyreshöjningen, beroende på lägenhetsstorlek.

– Vi tycker att det är ganska generöst och väl avvägt, säger Helén Ohlsson (MP), styrelseordförande för Familjebostäder till Hem & Hyra.

Olika alternativ

Styrelsen övervägde fyra olika alternativ: att helt stoppa ombyggnaden, att minska omfattningen av renoveringen, att höja hyrorna med 20 procent samt att höja hyrorna med 29 procent.

De två första alternativen ansågs inte långsiktigt hållbara skriver Hem & Hyra.

– Teoretiskt sett kan man göra minsta möjliga. Men ibland kan det kosta mer för att driften blir dyrare. Man kan få problem med vattenskador och mögel till exempel. Det är en risk, och det är inte säkert att man kan komma tillbaka om tio år igen, säger Helén Ohlsson till tidningen.

Hyreshöjningen ska fasas in under sju års tid för befintliga hyresgäster.

Vi är GBG