Familjehemsenheten i Västra Göteborg. Foto: Catharina Gabrielsson

Familjehemsenheten har vänt trenden

En enhet som lyckat spara 6 miljoner på årsbasis är familjehemsenheten i Västra Göteborg. Hemligheten: Bort med det ekonomiska ansvaret från socialsekreterarna.

  • Publicerad 09:30, 2 jun 2017

Under hösten 2015 såg enhetschefen Catharina Gabrielsson att de ekonomiska kalkylerna aldrig skulle hålla. Efter det har familjehemsenheten lyckats vända trenden.

– Det som är mest besparande är att ha egna familjehem. Men jag har också lyft det ekonomiska ansvaret från socialsekreterarna. Jag vet att man tänker annorlunda på andra håll i stan. Men här tar jag alla ekonomiska beslut vilket de anställda tycker varit skönt, säger Catharina Gabrielsson.

Helt bortkopplade från det ekonomiska har de anställda inte varit. Catharina Gabrielsson har försökt vara pedagogisk med räkneexempel på tavlan på hur mycket de sparar genom att göra egna lösningar.

– Det finns en ekonomisk medvetenhet som är hög men det är jag som har suttit i förhandlingar och skrivit avtal och så, säger Catharina Gabrielsson.

Hon tror att det finns en risk när det ekonomiska ansvaret flyttas till enskilda medarbetare.

– Det blir en belastning. Det tar tid plus att det är svårt att sätta en prislapp på sin egen klient, säger Catharina Gabrielsson.

Arbetssättet på familjehemsenheten i Västra Göteborg lett till att de inte har någon personalomsättning och sjukskrivningsantalet är lågt.

Hur har detta tagits emot av personalen?

– De är positiva. De tänker att de här skattemedlen kan läggas på annat som är bra. Jag tycker det är jätteviktigt att lyssna på personalen. De vet och ser vad som behövs och hur saker kan göras bättre, säger Catharina Gabrielsson.

Catharina spartips till andra enheter

Jag tycker inte man ska vara rädd för att kalla de privata företagen till förhandlingsbordet. Vara tydlig med sina kravspecifikationer. Det ser alltid jättebra ut på hemsidorna med det gäller att peta lite i det och veta att man oftast inte behöver köpa hela paketet företaget erbjuder. Man ska ta kommandot helt enkelt på samma sätt som man tänker med sin privatekonomi. Många tycker det är laddat att prata om pengar när det gäller vård. Jag tycker inte det. Jag vill att våra brukare ska få bästa möjliga vård för rätt prislapp.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

GO FM väcker liv i gammal P4-favorit

Nostalgi. En helt timme med 40-, 50- och 60-talsmusik Radiokanalen GO FM Göteborg återupplivar Sveriges radios gamla 30-minutersprogram ”Skivor till kaffet” men utökar till en hel timmes lyssning.tisdag 26/5 16:29

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57