Fullpackat. Philip Rabus och frun Sofie Arnetorp tillsammans med Edith, Ida Rabus, Klara och Ines tog emot gåvor från hundratals personer som nu kommit de ukrainska flyktingarna till hjälp. Foto: Privat

Familjen slöt upp för krigets flyktingar

När Philip Rabus startade en egen insamling till förmån för Ukrainas krigsflyktingar blev det kö utanför villan i Brottkärr. "Man blir helt överväldigad över den fina solidaritet som folk visar".

  • Publicerad 16:00, 13 mar 2022

Jag kände att jag var tvungen att göra något. Det handlar om ett närliggande land som utsätts för något så hemskt att det inte ens går att beskriva.

Under de två senaste veckorna, sedan kriget bröt ut i Ukraina, har stödet för de ukrainska flyktingarna strömmat in från världens alla hörn.

När Philip Rabus från Brottkärr tog initiativ till en egen insamling blev gensvaret enormt.

Totalt 35 kubikmeter lastutrymme med allt ifrån kläder och sovsäckar till mediciner, sårtvätt, hygienartiklar, matkonserver och gosedjur har nu kommit fram till de drabbade.

– Jag kände att jag var tvungen att göra något. Det handlar om ett närliggande land som utsätts för något så hemskt att det inte ens går att beskriva.

Rekordstort stöd för Ukraina i Göteborg

Hundratals personer

Efter att ha skrivit i några köp- och säljgrupper på Facebook fick han kontakt med en polsktalande kvinna som hade direktkontakt vid gränsen och som kunde hjälpa till med ukrainska chaufförer som körde gratis.

Det dröjde inte länge förrän hundratals personer strömmade in med sina bidrag till insamlingen.

– Många kom med kläder och skor, men jag hade också en lista med saker som behövdes och då åkte många iväg och handlade. De kom tillbaka med apoteksvaror som förband, kompresser, sårtvätt och hygienartiklar, men även helt nya gosedjur som vi stod och drog av lappar från. Helt fantastiskt att se folks engagemang, säger Philip Rabus.

Barnen hjälpte till

Efter att de första lassen gått iväg var fortfarande hela familjens undervåning fylld av saker som sedan också kunde hämtas.

Till sin hjälp med sortering och uppmärkning av saker hade Philip och frun Sofie två vänner som tog ledigt från sina jobb.

Även barnen var med och hjälpte till med att ta emot och sortera gåvorna.

– De tittar på Lilla Aktuellt och tycker såklart det är fruktansvärt med kriget, så de ville gärna hjälpa till. De har varit helt underbara och jobbat väldigt hårt med detta.

Så förbereder sig Göteborg för flyktingströmmen

Mer specificerat

Nu fortsätter Philip Rabus sin hjälpinsats, men nu främst riktad mot företag för att få tag på specialiserade saker till ukrainarna, som powerbanks och generatorer utifall att elen slås ut.

På listan över vad som behövs mest just nu finns även bland annat hygienprodukter, blöjor, underkläder, kläder i större storlekar, barnmat, värmefiltar och första hjälpen-kit.

– Jag är superglad över att så många hjälpte till och skänkte saker. Det visar på en stor medmänsklighet.

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20