Växtintresse. Efter branden var Sajaas sticklingar och krukväxter viktigt för henne att rädda från den rökskadade lägenheten. Nu ser hon fram emot att återigen göra familjens lägenhet till en djungel. Foto: Lovisa Hansson

Familjerna tillbaka på Bredfjällsgatan efter branden

Det var en glädjens dag på Bredfjällsgatan 38 när hyresgästerna efter nio månader äntligen fick flytta tillbaka till sina lägenheter.

  • Publicerad 12:43, 1 apr 2022

Man ser glädjen i allas ögon.

Under fredagen fick samtliga boende på Bredfjällsgatan 38 tillgång till sina lägenheter efter ett omfattande renoverings- och saneringsarbete som pågått i cirka nio månader.

– Man ser glädjen i allas ögon, det är en enorm lättnad att äntligen få flytta hem igen, säger Sajaa Alsaidan.

Det var i början av juli förra året som porten till lägenhetshuset började brinna. Elden spred sig till trappuppgången som snabbt blev rökfylld.

Efter branden: 24 familjer hemlösa

Den omfattande branden ledde till att 24 familjer stod utan hem och fick flytta till evakueringslägenheter.

– Vår evakueringslägenhet ligger i närheten och när man gått förbi här har det stundtals känts overkligt – har det verkligen hänt på riktigt? Alla är självklart tacksam för att ingen kom till skada och att det under omständigheterna gick så pass bra som det gick. Men det har varit jobbigt att inte veta när man kan flytta hem igen.

Glädjebesked. Sajaa Alsaidan och hennes familj fick äntligen tillträde till sin lägenhet efter branden i Hammarkullen i juli förra året. Foto: Lovisa Hansson

Sajaa Alsaidan. Foto: Lovisa Hansson

Efter branden: Då får familjerna flytta hem igen

Sajaa Alsaidan och hennes familjs lägenhet var inte en av det som eldhärjades, men lägenheten har fått genomgå sanering på grund av rökskador.

Nu gäller det för familjen att gå igenom alla saker som efter saneringen ligger i plastpåsar och flytta över alla kläder och möbler från evakueringslägenheten.

Planerar en fest

Sedan ska familjen landa lite grann berättar Sajaa Alsaidan.

– Vi grannar ska ordna en stor fest för att fira tänker vi. Men eftersom ramadan börjar nu så planerar vi att det blir i samband med eid al-fitr om cirka en månad.