Skogome. Fängelset Skogome på Hisingen ska få nästan dubbelt så många platser. Foto: E-produktionsgruppen

Fängelse för sexualbrottslingar byggs ut

Fängelset i Skogome ska bli dubbelt så stor. Sveriges största anstalt för sexualbrottslingar får 166 nya platser.

  • Publicerad 06:00, 12 dec 2020

I dag är majoriteten av våra klienter dömda för sexualbrott.

Platsbristen på fängelser och häkten har varit akut i flera år. Därför planeras nu om- och utbyggnader av befintliga anstalter runt om i hela landet. Målet är att svenska fängelser ska växa med närmare tre tusen platser inom några år.

Ett av de största tillskotten sker på Skogomeanstalten på Hisingen, som nästan fördubblar sin nuvarande kapacitet. När allt står klart 2026 ska anstalten, som innehar säkerhetsklass två, ha möjlighet att ta emot 354 dömda brottslingar.

– I dag är majoriteten av våra klienter dömda för sexualbrott. Efter ombyggnationen kommer vi även ha möjlighet att ta emot andra klientgrupper, säger anstaltschefen Fredrik Lundberg.

60 år gamla lokaler

Han berättar att många av de gamla lokalerna på anstalten är uttjänta och slitna. När fängelset byggdes på 1950-talet var byggnaden först tänkt som häkte. Det betyder att det fortfarande är trångt och att det saknas en del bekvämligheter.

Nu ser Fredrik Lundberg fram emot en modern byggnad med fler och större utrymmen för behandlingar och sysselsättning. Dessutom får de intagna privata toaletter på sina rum, vilket de inte har för närvarande.

– En del av bostadshusen kommer att rivas och ersättas med nya byggnader. Men det blir vanliga celler med en säng, toalett, garderob och skrivbord. Absolut inget lyxigt, säger anstaltschefen.

150 nya tjänster

I början av januari påbörjas en närmare planering och det administrativa arbetet och under 2022 sätts spaden i jorden. Därefter kommer den nya anstalten byggas upp successivt under fyra år. Så småningom blir det också dags för rekrytering av ny personal. Även arbetsstyrkan på fängelset ska bli dubbelt så stor som i dagsläget.

– Det blir 150 nya arbetstillfällen i Göteborg. Vi kommer bland annat att behöva fler kriminalvårdare, sjuksköterskor, fastighetsskötare och psykologer, säger Fredrik Lundberg.
 

Skogomeanstalten:

Anstalten som tar emot sexualbrottslingar från hela landet har idag 186 platser. Just nu har fängelset dessutom en överbeläggning med 11 platser.

Det nya fängelset kommer rymma totalt 354 platser.

Fler sexualbrottsdomar

2019 utfärdades 1510 domar i sexualbrottsmål, vilket var en ökning med 149 lagföringsbeslut från året innan.

Sedan 2010 har antalet domar i sexualbrott ökat med 14 procent. Förklaringen tros vara ett resultat av den skärpta lagstiftningen 2005.

Källa: Brå

Visa merVisa mindre

Vi är GBG