Fängelse blir häkte. 40 nya häktesplatser inrättas på Högsboanstalten. Foto: Ann-Sofi Rosenkvist

Fängelse ställer om till häkte i Högsbo

Nu öppnas ett nytt häkte på Högsboanstalten. Två av fängelsets avdelningar töms på intagna för att ge rum åt 40 nya häktesplatser.

  • Publicerad 08:15, 14 dec 2020

Vi håller på att förflytta en del intagna till andra anstalter

Häktet i Göteborgs rättscentrum har haft platsbrist under en längre tid, precis som de flesta andra häkten och anstalter i landet. Att omvandla en del av fängelset i Högsbo till ett nytt häkte är ett sätt att lösa det akuta läget.

Trångt i finkan – intagna får dela rum

– Det här ger oss inte fler platser totalt, men det är en möjlighet att använda våra platser där vi tror att de gör bäst nytta, säger Joakim Rigmar, chef för Kriminalvårdens nyinrättade krisledningsstab.

Redan fullt

Anstalten i Högsbo är egentligen redan full av intagna som avtjänar sina fängelsestraff. I normala fall har anstalten 83 platser, nu har antalet pressats upp till 95. Den vanligaste lösningen är att ställa in våningssängar och placera två intagna i samma rum.

Fängelse för sexualbrottslingar byggs ut

Nu måste en del av fångarna lämna anstalten för att ge plats åt de häktade.

– Det är fråga om en konvertering vilket innebär att vi har fått tömma en avdelning på intagna för att kunna starta på måndag. Vi håller också på att förflytta en del intagna till andra anstalter, säger Ulf Mossberg, pressekreterare på Kriminalvården.

Två etapper

Redan på måndag den 14 december öppnas 18 nya häktesplatser i Högsbo. Samma dag anländer också de första häktade till anstalten.

Göteborgsanstalter stängda för besök: "Kraftig åtgärd"

Nästa etapp inleds den 18 januari 2021 då ytterligare 22 häktesplatser ska vara klara. Innan dess ska ännu en av avdelningarna på fängelset vara tömd.

Vad innebär det att häktade och dömda sitter i samma byggnad?

– Häktade och dömda måste hållas åtskilda, vilket betyder att i en del av huset kommer de häktade att vistas i och i en annan del kommer det att bedrivas anstaltsverksamhet, säger Ulf Mossberg.

Högsboanstalten

Fängelset i Högsbo har säkerhetsklass 2. Anstalter inom denna kategori kan ha olika grad och form av övervakning och kontroll. Vissa har mur och staket, vissa är renodlade behandlingsanstalter medan andra har ett blandat innehåll i verksamheten.

Vi är GBG