Brott. En 29-årig man greps efter att ha sålt narkotika inne på Centralstationen. Efter topsning kunde mannen kopplas till ett våldtäktsförsök på Hisingen tre år tidigare. Foto: Mostphotos/Magnus Fyhr

Fängelsedom efter våldtäktsförsök

Tre år efter att en ung man utsattes för ett våldtäktsförsök på väg hem från en festkväll har gärningsmannen fått sitt straff.

  • Publicerad 06:30, 9 apr 2022

Tidigt på morgonen sommaren 2018 var en ung man på väg hem till sin bostad på Hisingen efter att ha besökt festivalen Summerburst. Strax efter att 18-åringen klivit av nattbussen blev han överfallen i närheten av sitt hem av en för honom okänd, äldre man.

Mannen brottade ner målsägande på marken och höll fast honom med sin kroppstyngd. Där började mannen ta på 18-åringen innanför hans kläder vilket resulterade i smärta, rodnad och hudavskrapningar.

– Det hela avbryts när målsäganden tar sig därifrån genom att göra motstånd, säger kammaråklagare Kristin Stjernrup, till Göteborgs-Posten.

Efter överfallet kontaktas polis och en hundpatrull sökte av området för att försöka hitta gärningsmannen. Försöket lyckades inte, men tekniker kunde säkra dna från 18-åringens t-shirt.

Man utsattes för våldtäktsförsök – kan klaras upp tre år senare

Träff i polisens register

Tre år efter våldtäktsförsöket gav dna-spåren en träff i polisens register. I augusti i fjol greps nämligen en 29-årig man efter att säkerhetsvakter bevittnat en knarkaffär inne på Centralstationen.

– I samband med att den tilltalade grips med anledning av ett narkotikabrott gör man också en kroppsbesiktning och topsar honom. Han läggs in i sökregistret och man får då en träff på honom, säger Kristin Stjernrup till GP.

Nu har Göteborgs tingsrätt dömt 29-åringen till fängelse i ett år och sex månader för försökt till våldtäkt och narkotikabrott. 29-åringen ska även betala skadestånd på 60 000 kronor till målsägande.

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20