Bevis. Övervakningskameror på Hjällbo torg fångade upploppet och utgör stor del i bevisningen mot de elva män som nu dömts till fängelse för upploppet den 28 maj. Foto: Polisens förundersökning

Fängelsedomar efter upploppet i Hjällbo

Hjällbo torg blev ett slagfält när två grupperingar drabbade samman på kvällen den 28 maj. Förra veckan dömdes samtliga åtalade till fängelse för våldsamt upplopp.

  • Publicerad 08:45, 3 aug 2021

Hur det våldsamma upploppet i Hjällbo startade och vilka orsaker som låg bakom storbråket har inte gått att fastslå. Det konstaterar Göteborgs tingsrätt i domen som föll förra veckan, 26 juli.

Det var den 28 maj som ett hundratal personer var inblandade i upploppet. Den ena sidan av konflikten fanns medlemmar ur det så kallade Hjällbonätverket. På den andra sidan fanns personer ur samma släkt.

Vid 17-tiden skedde en misshandel som fångades på övervakningskameror. Men konflikten ska enligt uppgifter ha startat redan tidigare under dagen. I domen konstateras just detta faktum – att "vissa oroligheter har uppenbarligen förekommit tidigare på dagen".

Samlades på torget

Några timmar efter misshandeln, vid klockan 21, rapporterar polisen att ett stort antal människor tagit sig till Hjällbo torg där sedan det våldsamma upploppet inleds. Under upploppet försöker polisen blida en kedja för att hålla de bråkande parterna åtskilda.

De elva män som stod åtalade misstänkta för brottet ska alla ha trängt sig igenom polisens kedja. Vidare ska de ha uppträtt aggressivt, provocerande och hotfullt samt brukat fysiskt våld mot andra personer.

Elva män åtalas för våldsamt upplopp i Hjällbo

Ingen av de elva misstänkta har gett någon närmare förklaring till varför de tagit sig till torget för att sedan delta i våldsamheterna. Flera hävdar i förhör att de befann sig på platsen på grund av tillfälligheter och att de sedan handlat i självförsvar när upploppet startade.

Åtal om misshandel ogillas

Trots nekande döms samtliga elva av Göteborgs tingsrätt. Fem av männen döms till två månaders fängelse medan påföljden för sex av männen blev fyra månaders fängelse. En av männen döms även för sabotage mot blåljusverksamhet.

När det gäller misshandeln stod en 50-årig man misstänkt för brottet. På övervakningskamera syns han jaga och utdela slag mot en flyende man. Dock konstaterar tingsrätten att de inte går att bedöma från bildmaterialet att slagen träffade med någon kraft. Målsägande i ärendet har heller inte velat delta i utredningen och tingsrätten har valt att ogilla åtalet.