Fansens ilska över den nya Shoreline-stenen

Slottsskogens ikoniska Spela Shoreline-sten är sedan i våras förlorad till Stockholm. Men nu har det dykt upp en ersättare och fansen är inte glada.

  • Publicerad 12:01, 10 aug 2018

Ersättaren heter Spelar Shorline och spelar Shoreline är precis vad den nybyggda replikan gör. Under hela Way out West-helgen kommer den att spela Göteborgsbandet Broder Daniels hitlåt Shoreline.

De som ligger bakom den nya stenen är Akademikernas a-kassa tillsammans med content-byrån Borg & Owilli. Anna Wright, projektledare på Akademikernas a-kassa motiverar deras idé följande:

"​I låten Shoreline symboliseras livets ibland orättvisa karaktär, där en människa har tappat hoppet för en stund. Vi vill förmedla att ett medlemskap i Akademikernas a-kassa både skapar trygghet för dig själv, men även hopp för andra – precis som Shoreline har gjort för tusentals indiepop-fans, ​säger Anna Wright, projektledare på Akademikernas a-kassa".

Fansens kritik

Och sant är det att det är många som fallit pladask för låten, där i bland Tom Jerry Boman. Det var han som spelade in Shoreline till programmet Sen kväll med Luuk vilket sedan ledde till att "Spela Shoreline" blev ett tillrop som DJ:s och trubadurer skulle komma att få höra lång tid framöver. Men han är skeptisk till den nya stenen.

–Till och börja med tycker jag att a-kassa är en väldigt bra grej men att en reklambyrå eller content-byrå utnyttjar ett konstverk och en låt för sina egna syften det är riktigt fult gjort. Jag har tittat lite på Broder Daniel-forum på nätet och de är ganska sura på det här. Det är ingen som tycker att det är speciellt skoj eller snyggt gjort, säger Tom Jerry Boman.

Dock känner Borg & Owilli inte igen sig i kritiken om att den skulle ha mottagits dåligt av fansen.

– De fans vi har träffat på har varit glada och dansat vid stenen, vilket vi ser som ett tecken på att de uppskattar initiativet, säger Michaela Hamilton Senior konsult på Borg & Owilli.

Bra att stenen lyfts

Tom Jerry Boman understryker att han tycker det är viktigt att originalstenensom fenomen lyfts och diskuteras vilket arkitektur- och designmuseet ArkDes på Skeppsholmen, där originalsteneni dag befinner sig, har gjort genom utställningen Public Luxury.

– Hela utställningen handlar ju om det offentliga konstverket, vad är offentlig konst och vem bestämmer vad som är offentlig konst. Shoreline-stenen är ju en form av gerillakonst, det var ingen som beställde den utan helt plötsligt var den där, säger Tom Jerry Boman.

Originalet kommer tillbaka

Men de som saknar originalstenen kan vara lugna för den är inte för evigt förlorad till Stockholm. Utställningen pågår fram till 13 januari 2019.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG