Skapar minnen. Förra lördagen tågade en figurparad genom Biskopsgården. Foto: Emmelie Falk

Fantasifulla figurer i parad genom Biskop

Under sommarlovet flyttade Meeting Plays sin kulturverksamhet ut till Svarte mosse. Under två veckor pågick workshops med målet skapa en figurparad av och för boende i området.

  • Publicerad 14:02, 22 aug 2022

I fem års tid har den community-baserade verksamheten Meeting Plays funnits i Biskopsgården. Under sommaren arrangeras mötesplatser med skapande verkstäder för att tillsammans skapa en plattformar för gemenskap. Något Meeting Plays kallar "Kulturhus ute".

Det blir fina tillfällen att knyta nya kontakter menar Åsa Janson, verksamhetsledare på Meeting Plays.

– Att skapa kreativt är positivt och luftfyllt. Vi tror att man bygger relationer genom att skapa tillsammans.

Förra året avslutades Kulturhus Ute med en parad med en stor blå figur.

I år ville de ge möjligheten till ännu fler att vara delaktiga i det konstnärliga arbetet. Därför hade Meeting Plays en två veckor lång workshop vid Svarte Mosse i början av augusti.

Under dagarna fick de som ville komma och hjälpa till i skapandet av en ny docka. Det fanns även möjlighet att göra masker och vimplar som skulle komma till användning i den avslutande paraden.

– I år fick den stora blå bebisen kompisar – en fyra meter lång kvinna och skapelser gjorda av barn och familjer i området, säger Åsa Janson.

"Ett positivt minne"

Förra helgen nåddes kulmen då uppskattningsvis 300 personer tågade i en färgglad parad med dockorna. Tåget gick från Svarte mosse till Friskväderstorget och tillbaka igen.

– Merparten som gick med i tåget hade även varit med under sommarens workshop. Man kom dit för att man ville se den färdiga produkten och det blev en jättefin stämning.

Varför ville ni anordna just en parad?

– Med paraden skapar vi positiva minnen tillsammans i Biskopsgården. Det är viktigt att människor, glädje, gemenskap och det kreativa får ta plats i det offentliga rummet. Nästa år hoppas vi kunna växa ytterligare, säger Åsa Janson.

Iögonfallande. Boende i Biskopsgården byggde tillsammans med professionella dockmakare en fyra meter hög docka. Foto: Emmelie Falk

Vi är GBG