Vision. Så här är det tänkt att Arendalsområdet ska se ut i framtiden när Stena Lines Danmarks- och Tysklandsfärjor flyttat ut till Hisingen. Foto: Göteborgs hamn AB

Färjeflytten till Hisingen – nytt steg taget

Göteborgs hamn växer så att det knakar. Förra veckan utökades hamnen med 108 000 kvadratmeter. Köpet möjliggör Stena Lines flytt av Danmarksfärjan till Hisingen.

  • Publicerad 05:30, 15 jun 2022

Det var i början av året som det stod klart att Stena Lines terminaler för Tysklands- och Danmarksfärjan ska flytta från Masthuggskajen till Arendal.

Frågan om en flytt har varit uppe på tapeten länge. Göteborgs stad har planer på att förtäta staden och bygga bostäder längst vattnet, samtidigt som Stena Line har ett avtal som löper till 2035. En klausul i avtalet gav dock staden en möjlighet att säga upp kontraktet i förtid av just stadsutvecklingsskäl.

Sedan januari har Stena Line och Göteborgs stad haft ett inriktningsavtal om att hitta en ny placering för färjorna. Nu står det klart att Göteborgs hamn köpt ett 108 000 kvadratmeter stort område i Arendal, dit terminalen ska förläggas.

– Givet infrastrukturen som är kopplad till Ytterhamnarna, såväl som de befintliga roro- container- och omlastningsterminalerna i området, den pågående utbyggnaden av lager- och logistikparker och inte minst närheten till fordonsindustrin på Hisingen finns det en tydlig logik i att fortsätta konsolidera trafiken hit till hjärtat av godsnavet. Det ger synergieffekter och stärkta förutsättningar att fortsätta utveckla hela hamnen i hållbar riktning, säger Elvir Dzanic, VD på Göteborgs Hamn AB, i ett pressmeddelande.

Klart 2027

Senast år 2027 ska de nya Tysklands- och Danmarksterminalerna på Arendal vara inflyttningsklara.

Vi är GBG