Färgglatt i Järnbrott. Trenden med gummimattor som fallskydd på lekplatser kan innebära bakslag för miljön. Foto: Johanna Roos

Farliga mikroplaster på barnens lekplatser

Stötdämpande, färgglatt och lättskött. Fördelarna med gummimattor som underlag på lekplatser är många. Men en färsk studie från Lunds universitet visar att materialet kan läcka miljöfarliga mikroplaster.

  • Publicerad 06:00, 20 sep 2017

Gummiytor som fallskydd på lekplatser blir allt vanligare, så även i Göteborg. Trots den ökade populariteten är forskningen om materialets påverkan på människor och miljö fortfarande begränsad.

Enligt en färsk studie från Lunds universitet är inte dessa ytor så stabila som man tidigare trott, utan de släpper ifrån sig små mängder mikroplast som kan skada djurlivet, både till havs och på land.

Vid undersökningen upptäcktes att mikroplaster från gummiytor på en skolgård i Lomma hamnat i Höje å, via dagvattenrören.

Fiskar och andra djur i våra hav och sjöar, men även landlevande organismer, tror att mikroplasten är mat och äter den.

"Kan inte vara helt säkra"

Främsta skälet till att underlaget ofta används är att man vill öka tillgängligheten. Det menar Lena Jakobsson, enhetschef på Park och naturförvaltningen i Göteborg.

– Det stämmer att man i allt större utsträckning använder gummimattor som underlag. De underlättar om man har svårt att gå eller är rullstolsburen, även om man har nedsatt syn eftersom färgerna ger bra kontraster.

Hon menar att Göteborgs stad följer de rön som kommer angående materialet, men att det inte finns några garantier.

– Det är lite problematiskt. Vi föreskriver naturligtvis att inga farliga rester får finnas i materialet, men helt säkra kan vi inte vara. Det är en avvägning mellan tillgänglighetsfrågor och hantering av mikroplaster. Forskningen har först nu börjat belysa detta och vi tar del av forskningsresultat och anpassar oss därefter.

Naturskyddsföreningen efterlyser kemikaliekrav

Samtidigt som det ställs höga krav på leksaker och inomhusmiljön på exempelvis landets förskolor saknas liknande regler för lekplatser. Det menar Cecilia Hedfors, sakkunnig i kemikaliefrågor hos Naturskyddsföreningen, som efterfrågar kemikaliekrav även för barns utomhusmiljö.

– Ofta är det gamla bildäck som man lägger under och ovanpå nyproducerat gummi, som färgats i någon rolig färg. För att gummipartiklarna ska fästa måste man använda ganska starka kemikalier för att limma ihop dessa. Det har inte gjorts tillräckligt med forskning för att veta vilken påverkan det har. Luktar limmet fortfarande så innebär det att det kommer upp i luften.

Eftersom det främst är när fallskydden går sönder som gummipartiklar frigörs hade hon önskat ett bättre helhetsansvar.

– Jag hade velat se liknande ett leasingavtal där leverantören också står för underhållet.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Moderna dadaister i nära 50 år

Karl Gaslebens och Dan Söderqvists musikhistoria unik i Sverige Det träffades redan under gymnasietiden i Göteborg i 70-talets början. Som Twice a Man har Karl Gasleben och Dan Söderqvist verkat i nästan 40 år. Nu är det aktuella med nytt album.tisdag 11/8 11:26

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Jernberg: "Ibland måste man släppa taget"

Retorik Efter en turbulent vår och en höst där allt fortfarande inte är riktigt som ”vanligt” kan det vara viktigt att våga varva ned och utmana sina tankebanor. måndag 10/8 14:00

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11