NYA GÖTEBORGARE. Migrationsverket har skrivit ner siffrorna året ut för arbetskraftsinvandring, asylinvandring och utländska studenter. Foto: Lars Johansson

Färre göteborgare än väntat

Göteborgs befolkningsökning ser bara ut att bli hälften så stor i år som tidigare prognoser visat. Fler döda och lägre invandring är två orsaker.

  • Publicerad 05:26, 29 aug 2020

Göteborgs stad senaste befolkningsprognos som kom i våras visade en ökning med ungefär 7200 personer varje år fram till 2040. Men i år blir ökningen sannolikt bara hälften så stor på grund av coronapandemin.

– Det vi kan se är att vi har en betydligt lägre invandring, det är egentligen den stora delen. Genomsnittet för de tre tidigare åren är 4600 personer första halvåret och nu är det 2800, säger Lutz Ewert, som arbetar med statistik och analys på stadsledningskontoret, till kommunens nättidning Vårt Göteborg.

Fler döda

Samtidigt har dödstalen under våren varit betydligt högre än förra året.

– Det som är lurigt med dödligheten är att vi hade en väldigt låg dödlighet under 2019. Nu har vi haft den högsta dödligheten på väldigt många år, den högsta sedan 2001 under första halvåret.

Ökningen syns framförallt under andra kvartalet.

– De senaste tre åren har det dött i genomsnitt 1023 personer under andra kvartalet. I år dog 1377 personer. Nu är Göteborg tillbaka på normal dödlighet igen.

Oförändrade födelsetal

Under första halvåret föddes 3804 barn vilket bara är tio fler än samma period förra året. Samtidigt fortsätter det genomsnittliga antalet barn per kvinna gå ner.

Inflyttningarna till Göteborg har varit färre hittills i år än förväntat.

– Men det är fler som flyttat ut från Göteborg till övriga riket, det vill säga utanför Göteborgsregionen. Det är svårt att säga vad det beror på, vi kan i nuläget inte koppla det till corona, säger Lutz Ewert.

Studenterna kan förändra läget

Läget kan dock förändras snabbt. Den stora befolkningsökningen i Göteborg brukar komma nu under tredje kvartalet när studenterna flyttar hit.

– Det kommer bli väldigt avgörande för årets befolkningstillväxt. Efter flera veckor utan tillväxt var inflyttningen ovanligt stor förra veckan, säger Lutz Ewert.

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00