NYA GÖTEBORGARE. Migrationsverket har skrivit ner siffrorna året ut för arbetskraftsinvandring, asylinvandring och utländska studenter. Foto: Lars Johansson

Färre göteborgare än väntat

Göteborgs befolkningsökning ser bara ut att bli hälften så stor i år som tidigare prognoser visat. Fler döda och lägre invandring är två orsaker.

  • Publicerad 05:26, 29 aug 2020

Göteborgs stad senaste befolkningsprognos som kom i våras visade en ökning med ungefär 7200 personer varje år fram till 2040. Men i år blir ökningen sannolikt bara hälften så stor på grund av coronapandemin.

– Det vi kan se är att vi har en betydligt lägre invandring, det är egentligen den stora delen. Genomsnittet för de tre tidigare åren är 4600 personer första halvåret och nu är det 2800, säger Lutz Ewert, som arbetar med statistik och analys på stadsledningskontoret, till kommunens nättidning Vårt Göteborg.

Fler döda

Samtidigt har dödstalen under våren varit betydligt högre än förra året.

– Det som är lurigt med dödligheten är att vi hade en väldigt låg dödlighet under 2019. Nu har vi haft den högsta dödligheten på väldigt många år, den högsta sedan 2001 under första halvåret.

Ökningen syns framförallt under andra kvartalet.

– De senaste tre åren har det dött i genomsnitt 1023 personer under andra kvartalet. I år dog 1377 personer. Nu är Göteborg tillbaka på normal dödlighet igen.

Oförändrade födelsetal

Under första halvåret föddes 3804 barn vilket bara är tio fler än samma period förra året. Samtidigt fortsätter det genomsnittliga antalet barn per kvinna gå ner.

Inflyttningarna till Göteborg har varit färre hittills i år än förväntat.

– Men det är fler som flyttat ut från Göteborg till övriga riket, det vill säga utanför Göteborgsregionen. Det är svårt att säga vad det beror på, vi kan i nuläget inte koppla det till corona, säger Lutz Ewert.

Studenterna kan förändra läget

Läget kan dock förändras snabbt. Den stora befolkningsökningen i Göteborg brukar komma nu under tredje kvartalet när studenterna flyttar hit.

– Det kommer bli väldigt avgörande för årets befolkningstillväxt. Efter flera veckor utan tillväxt var inflyttningen ovanligt stor förra veckan, säger Lutz Ewert.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11