Färskt grönt från kajen till Avenyn

Polkabetor och spenat frodas på Masthuggskajen för att bli råvaror på Avenyn. Kajodlingen är ett kommersiellt försök där restauranger får prenumerera på primörerna. I vinter fortsätter det i Frihamnen.

  • Publicerad 06:00, 4 okt 2015

En av dem har odlat i grannars goda sällskap i Högsbo. Den andre har lånat ut sina gröna fingrar till en restaurangs takodling på Tredje Långgatan. Sedan i somras teamar de på en del av asfalten som Stena lämnat efter sig. I väntan på de nya bostäderna är frodande grönt i pallkragar numera en del av Masthuggskajen.
– Vi tar bilder på morgonen och frågar om vi ska låta det växa lite till. Vid skörd levererar vi inom en timme, säger Jonas Lindh.
Upperhouse i Gothia towers är en av kunderna. Tvåkanten på Avenyn, Bhoga på Norra Hamngatan och Koka på Viktoriagatan är de tre andra finediningrestaurangerna som också paxat pallkragar i andelsodlingen.
– Det är en produkt som är lättsåld bland ställen utan satta menyer. Restaurangerna skriker efter spädare primörer, säger Jonas Lindh.

Stora möjligheter
Enligt honom beställer en många av stadens restaurangerna sina närodlade grönsaker från producenter som redan anpassat sitt ekologiska utbud efter det. Men de ligger betydligt längre bort än Masthuggskajen, och därmed ser kajodlarna stora möjligheter för kommersiell andelsodling i Göteborg.
Martin Berg, projektledare för Frihamnen och en av fastighetskontorets involverade i kommunens projekt Stadsodling, håller med. Det är också därför som de två kajodlarna ska få utvidga sitt försök till just Frihamnen under hösten och vintern.
– Vi vill växla upp odlingen bland privatpersoner till att skapa en möjlighet för odlingskarriär i staden. Det ligger i de politiska målen för att skapa robusthet mot framtida klimathot, men också för att skapa arbetstillfällen, säger Martin Berg.
Fastighetskontoret har därför bland annat undersökt möjligheterna att skapa andelsodlingar på av kommunen ägd jordbruksmark bland annat i Angered och Billdal samt på Hisingen.
– På odlingsmarker har man möjlighet att odla mera, säger Martin Berg, och nämner till tankar om utlämningsställen i city.

Rullande grönsakshandel
Jonas Lindh och William Bailey nämner planer på en cykelkärra som kan fungera som rullande grönsakshandel mot privatpersoner. Ett tillagningskök på Masthuggskajen vilket kan fungera som popup-restaurang nämns också. Men först väntar vinterodling i Frihamnen. I ett större tält vill de visa att kommersiell odling inte bara hör sommarhalvåret till.
– Bladgrönt klarar sig bra så länge det är skyddat mot väder och vind. Enda faran är om det kryper ned i minusgrader, säger Jonas Lindh.

MER OM... Kajodlingarna vid älven


Fyra restauranger prenumererar i dagsläget på grönsaker från odlingen på Masthuggskajen. En veckoavgift grundat på beräknad säsongens skörd betalas till odlarna som helt sköter grödorna. Restaurangerna bestämmer vad som ska odlas och när skörd ska ske.
På Masthuggskajen är odlingsytan cirka 40 kvadratmeter. I Frihamnen beräknas andelsodlingen bli cirka fem gånger så stor. Här ska också ett vintertält skydda grödorna under kalla dagar.
I Frihamnen finns sedan tidigare även pallkragar för allmänheten.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon gör Filmfestivalens affisch 2021

Nöje "Som göteborgare är det särskilt roligt" Hon är etablerade sedan 90-talet och har väckt uppmärksamhet med bland annat ett upp och nedhängande träd över Drottninggatan i Stockholm. Nu presenteras Göteborgskonstnären Charlotte Gyllenhammar...torsdag 3/12 10:03

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40