Vill bryta ny is. Fartyg 6 är redo för nya musikaliska piruetter. Foto: Johannes Bergil

Fartyg 6 kastar loss för Nordenturné och album

Sex glada jazzmatroser på hal is? Nja. Fartyg 6 låter sig inte ringas in så lätt. Med albumet "Allt faller" famnar bandet det mesta.

  • Publicerad 16:50, 3 maj 2018

Fartyg 6 är jazzsextetten som består av lika delar musiker boende i Göteborg och Stockholm.

Vi omvägar och folkhögskolor blev de sex en orkester för snart fyra år sedan.

– Daniel (Garthon) och jag flyttade till Göteborg och bildade en duo när jag kände att jag ville ha en sextett, säger sångerskan och textförfattaren Matilda Andersson.

Önskningarna gick i uppfyllelse där avståndet mellan musikerna saknade betydelse, det var musiken som skulle förena dem.

– Jo, vi var utspridda. Men jag fick spela med mina favoritmusiker, säger Matilda Andersson.

– När vi började var det kompositioner baserade på mina dikter. Daniel och jag skrev var sina låtar. Nu presenterar vi mer färdiga idéer för en process som hela bandet är delaktigt i.

Fartyg 6:s jazz spänner över mycket, från starka melodier till rena improvisationer, från tystnad till starkt.

– Vi tycker det är kul att leka med sådant som sticker ut. Tystnaden är spännande att ladda med. Precis som dynamiken. Vi gillar att blanda uttryck, förklarar Matilda Andersson.

Nyligen hade Fartyg 6 release på albumet "Allt faller" på Nefertiti i Göteborg. Nu väntar en turné som tar sextetten från Lund i söder längs med västkusten upp till Oslo och Kristiansand med final i Stockholm.

Fartyg 6

Är: Matlida Andersson, sång och text, Daniel Garthon, barytonsax, Lisa Grotherus, basklarinett, Milton Öhrström, piano, Boel Mogensen, kontrabas, och Julia Schabbauer, trummor.

Från: Göteborg och Stockholm.

Aktuella: Med albumet "Allt faller" och turné med start i Lund 2 maj.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG