Vill bryta ny is. Fartyg 6 är redo för nya musikaliska piruetter. Foto: Johannes Bergil

Fartyg 6 kastar loss för Nordenturné och album

Sex glada jazzmatroser på hal is? Nja. Fartyg 6 låter sig inte ringas in så lätt. Med albumet "Allt faller" famnar bandet det mesta.

  • Publicerad 16:50, 3 maj 2018

Fartyg 6 är jazzsextetten som består av lika delar musiker boende i Göteborg och Stockholm.

Vi omvägar och folkhögskolor blev de sex en orkester för snart fyra år sedan.

– Daniel (Garthon) och jag flyttade till Göteborg och bildade en duo när jag kände att jag ville ha en sextett, säger sångerskan och textförfattaren Matilda Andersson.

Önskningarna gick i uppfyllelse där avståndet mellan musikerna saknade betydelse, det var musiken som skulle förena dem.

– Jo, vi var utspridda. Men jag fick spela med mina favoritmusiker, säger Matilda Andersson.

– När vi började var det kompositioner baserade på mina dikter. Daniel och jag skrev var sina låtar. Nu presenterar vi mer färdiga idéer för en process som hela bandet är delaktigt i.

Fartyg 6:s jazz spänner över mycket, från starka melodier till rena improvisationer, från tystnad till starkt.

– Vi tycker det är kul att leka med sådant som sticker ut. Tystnaden är spännande att ladda med. Precis som dynamiken. Vi gillar att blanda uttryck, förklarar Matilda Andersson.

Nyligen hade Fartyg 6 release på albumet "Allt faller" på Nefertiti i Göteborg. Nu väntar en turné som tar sextetten från Lund i söder längs med västkusten upp till Oslo och Kristiansand med final i Stockholm.

Fartyg 6

Är: Matlida Andersson, sång och text, Daniel Garthon, barytonsax, Lisa Grotherus, basklarinett, Milton Öhrström, piano, Boel Mogensen, kontrabas, och Julia Schabbauer, trummor.

Från: Göteborg och Stockholm.

Aktuella: Med albumet "Allt faller" och turné med start i Lund 2 maj.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Minifestival tröst för Way out Westfansen

Nöje Villa Belparc scen för Way out Weekend. För andra året i rad har Way out West tvingas ställa in festivalen. Men nu öppnar man för en minifestival vid Villa Belparc. Under namnet Way out Weekend kommer artister som Sarah Klang, Amason och...måndag 2/8 11:37

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12