Vill bryta ny is. Fartyg 6 är redo för nya musikaliska piruetter. Foto: Johannes Bergil

Fartyg 6 kastar loss för Nordenturné och album

Sex glada jazzmatroser på hal is? Nja. Fartyg 6 låter sig inte ringas in så lätt. Med albumet "Allt faller" famnar bandet det mesta.

  • Publicerad 16:50, 3 maj 2018

Fartyg 6 är jazzsextetten som består av lika delar musiker boende i Göteborg och Stockholm.

Vi omvägar och folkhögskolor blev de sex en orkester för snart fyra år sedan.

– Daniel (Garthon) och jag flyttade till Göteborg och bildade en duo när jag kände att jag ville ha en sextett, säger sångerskan och textförfattaren Matilda Andersson.

Önskningarna gick i uppfyllelse där avståndet mellan musikerna saknade betydelse, det var musiken som skulle förena dem.

– Jo, vi var utspridda. Men jag fick spela med mina favoritmusiker, säger Matilda Andersson.

– När vi började var det kompositioner baserade på mina dikter. Daniel och jag skrev var sina låtar. Nu presenterar vi mer färdiga idéer för en process som hela bandet är delaktigt i.

Fartyg 6:s jazz spänner över mycket, från starka melodier till rena improvisationer, från tystnad till starkt.

– Vi tycker det är kul att leka med sådant som sticker ut. Tystnaden är spännande att ladda med. Precis som dynamiken. Vi gillar att blanda uttryck, förklarar Matilda Andersson.

Nyligen hade Fartyg 6 release på albumet "Allt faller" på Nefertiti i Göteborg. Nu väntar en turné som tar sextetten från Lund i söder längs med västkusten upp till Oslo och Kristiansand med final i Stockholm.

Fartyg 6

Är: Matlida Andersson, sång och text, Daniel Garthon, barytonsax, Lisa Grotherus, basklarinett, Milton Öhrström, piano, Boel Mogensen, kontrabas, och Julia Schabbauer, trummor.

Från: Göteborg och Stockholm.

Aktuella: Med albumet "Allt faller" och turné med start i Lund 2 maj.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20