Vill bryta ny is. Fartyg 6 är redo för nya musikaliska piruetter. Foto: Johannes Bergil

Fartyg 6 kastar loss för Nordenturné och album

Sex glada jazzmatroser på hal is? Nja. Fartyg 6 låter sig inte ringas in så lätt. Med albumet "Allt faller" famnar bandet det mesta.

  • Publicerad 16:50, 3 maj 2018

Fartyg 6 är jazzsextetten som består av lika delar musiker boende i Göteborg och Stockholm.

Vi omvägar och folkhögskolor blev de sex en orkester för snart fyra år sedan.

– Daniel (Garthon) och jag flyttade till Göteborg och bildade en duo när jag kände att jag ville ha en sextett, säger sångerskan och textförfattaren Matilda Andersson.

Önskningarna gick i uppfyllelse där avståndet mellan musikerna saknade betydelse, det var musiken som skulle förena dem.

– Jo, vi var utspridda. Men jag fick spela med mina favoritmusiker, säger Matilda Andersson.

– När vi började var det kompositioner baserade på mina dikter. Daniel och jag skrev var sina låtar. Nu presenterar vi mer färdiga idéer för en process som hela bandet är delaktigt i.

Fartyg 6:s jazz spänner över mycket, från starka melodier till rena improvisationer, från tystnad till starkt.

– Vi tycker det är kul att leka med sådant som sticker ut. Tystnaden är spännande att ladda med. Precis som dynamiken. Vi gillar att blanda uttryck, förklarar Matilda Andersson.

Nyligen hade Fartyg 6 release på albumet "Allt faller" på Nefertiti i Göteborg. Nu väntar en turné som tar sextetten från Lund i söder längs med västkusten upp till Oslo och Kristiansand med final i Stockholm.

Fartyg 6

Är: Matlida Andersson, sång och text, Daniel Garthon, barytonsax, Lisa Grotherus, basklarinett, Milton Öhrström, piano, Boel Mogensen, kontrabas, och Julia Schabbauer, trummor.

Från: Göteborg och Stockholm.

Aktuella: Med albumet "Allt faller" och turné med start i Lund 2 maj.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00