Det var under påskhelgen som ett omfattande utsläpp av lågsvavlig olja skedde utanför Vinga. Utsläppet inträffade när fartyget, Alpine Penelope, skulle fylla på sin tank med olja.

För att få tillstånd att tanka uppgav ägaren, ett grekiskt rederi, att fartyget var på väg till Klaipeda i Litauen.

Men i själva verket var destinationen en rysk hamn. Det rapporterar Göteborgs-Posten efter att ha granskat en sajt för marintrafik.

Kontrollerades

Stena Oil, som sålde oljan menar att de inte stöttar handel med Ryssland och att kontroller genomfördes innan oljan levererades.

– När det gäller det aktuella fartyget så hade vi i våra kontroller, som är ganska noggranna, fått uppgift att det hade destination Klaipeda, säger Jesper Waltersson, kommunikationschef på Stena Metall-koncernen, som Stena Oil tillhör till GP.

Fyllde på olja i Ryssland

Han förklarar vidare att Stena Oil senare fick information från det grekiska rederiet att slutstationen ändrades ”i sista minuten”.

– Det är inte okej från vårt perspektiv, säger Jesper Waltersson.

Fartyget, Alpine Penelope anlände fyra dygn senare till ryska Primorsks oljeterminal, uppger Göteborgs-Posten. Fartyget färdades sedan vidare, fullastad med olja, till franska Le Havre, där oljan pumpades ut.