Fartyget Eriksberg har kommit hem igen

Efter att ha trafikerat Göta kanal i över 40 år kallas nu fartyget Eriksberg hem till sina födelsetrakter. I sommar väntar turer mellan Marstrand och Grebbestad. "Vi fyller ett vacuum, det är inte någon annan som trafikerar skärgården på samma sätt" säger Dan Fors, kapten.

  • Publicerad 11:00, 5 jun 2021

Det känns väldigt positivt att kunna ta tillbaka henne hit.

I veckan har fartyget Eriksberg kastat ankar vid Eriksbergskajen, bara några meter från Eriksbergs mekaniska verkstad där hon byggdes 1910.

– Hon byggdes som en transportbåt och den första färden gick till Karlskrona. Sedan dess har hon bland annat kört turer i Stockholm och trafikerat Göta kanal, men aldrig varit tillbaka i Göteborg. Det känns väldigt positivt att kunna ta tillbaka henne hit, säger Dan Fors.

Ska erbjuda turer

Han är skepparen som i sommar kommer att ta båtgäster ut till den Bohuslänska kusten. De bokningsbara turerna kommer att gå från Marsstrand via Gullholmen till Lysekil ena dagen. Dagen efter fortsätter resan från Lysekil med stopp i Smögen och slutdestination Grebbestad. En buss hämtar och lämnar gästerna vid Drottningtorget i samband med turerna.

– Det finns ingen annan aktör som ordnar turer i Bohuslän på det här sättet. Vi fyller ett vacuum och jag tror när coronarestriktionerna nu börjar lätta att det nu finns ett uppdämt behov att komma ut och träffa folk, säger Dan Fors.

Under turen från Karlsborg till Göteborg hade Dan fartygets två tidigare kaptener Christian Fridell och Benny Öhlin.

– Det har varit ett par riktigt härliga år med trevliga passagerare. Under coronapandemin har vi dock inte kunnat ha någon turverksamhet så det känns riktigt bra att kunna lämna över en sådan här trotjänare till några som kommer att ta hand om den, säger Christian Fridell.

Nytt namn

På söndag, 6 juni, blir det dop och premiärtur för fartyget.

– Hon har fram till nu hetat M/S Sandön, men på söndag döper vi henne till det mest självklara namnet, Eriksberg, säger Dan Fors.

Fartyget Eriksberg

30 meter långt och 6,5 meter brett.

Har kapacitet för 170 passagerare.

Kör fasta turer mellan 27 juni till slutet av augusti. Resterande delen av året ska det gå att boka båten för exempelvis fest eller skräddarsydda turer.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG