Historieberättare. Bröderna Victor och John Dohlsten fortsätter med föreställningen "Farväl Majorna" i mars. Foto: Walle Grünewald

Farväl Majorna: Succéföreställningarna får en förlängning

Med "Farväl Majorna" berättar bröderna John och Victor Dohlsten om ett Göteborg i slutet av 1800-talet. Premiären i våras blev en succé. Nu satsar de igen – på Stora Teatern. – Det känns relevant att få berätta Göteborgs historia där, säger John Dohlsten.

  • Publicerad 15:07, 1 nov 2018

"Farväl Majorna" skildrar en stad i förändring och hur det drabbar befolkningen.Den har sitt avstamp i slutet av 1800-talet när staden stod inför stora förändringar, ungefär som dagens Göteborg. I fokus är också, som titeln antyder, Majorna.

Premiären hölls på Aftonstjärnan, på andra sidan Göta älv sett från Majorna.

Det blev en omedelbar succé med utsålda föreställningar och en efterfrågan efter mer.

Nu blir det verklighet. Den 22 mars gästar "Farväl Majorna" Stora Teatern.

– Vi visste ju inte hur det skulle gå när vi satte upp den, men det har som sagt gått riktigt bra, säger John Dohlsten.

– Nu hade vi en idé om att ta den till en annan plats i stan och möta en ny publik. Det känns relevant att få berätta Göteborgs historia på Stora Teaterns scen.

"Farväl Majorna" är Victor Dohlstens text, som är en monolog, som även iscensätts med John Dohlstens texter och musik, som framförs tillsammans med bandet En Svensk Tiger.

Det formatet ni har passar ju på de flesta scener. Varför Stora Teatern?

– Det här är Victors ställe som skådespelare, förklarar John Dohlsten.

– Och är det någonstans "Farväl Majorna" ska berättas är det här.

Hur tar ni "Farväl Majorna" vidare?

– Det är inte riktigt klart, men vi kikar på vad vi kan göra med föreställningen till sommaren. Vi hoppas att föreställningen på Stora Teatern kan ge en effekt.

Har ni någon annan föreställning på gång?

– Klart vi har.

John Dohlsten skrattar och fortsätter:

– Två konstnärer kan ju inte bara stanna till, vi måste ju vidare. Just nu tittar vi på en historia som också berör Göteborg. Men vad det blir vill jag inte säga och vi är inte klara än.

Farväl Majorna

Är: En föreställning av John och Victor Dohlsten tillsammans med bandet En Svensk Tiger. Historien utspelar sig i Majorna i slutet av 1800-talet. "Farväl Majorna" hade premiär i april på Aftonstjärnan.

Aktuell: Den 22 mars spelas den på Stora Teatern.

Bröderna: John och Victor Dohlsten är söner till teatermannen Ulf Dohlsten. John är musik och låtskrivare samt doktorand inom idrottsvetenskap och föreläsare inom barn och ungdomsidrott, Victor är skådespelare, utbildad i Prag och gjorde tv-debut 2017 i både England och USA. Han har arbetat med skådespelare som Orlando Bloom, Cara Delevingne, Geoffrey Rush och även regissören Ron Howard.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Bandet som kommit ut på andra sidan med nytt album

Nyheter Aguson & Stormen har lyckats göra ny musik tack vare Google Manager Med bo- och jobbpålarna nedslagna på olika platser i Sverige har Aguson & Stormen svårt att få verksamheten att gå ihop. Men de fyra killarna lyckas och är aktuella med nya albumet "Ut på andra...måndag 19/11 13:19

Göteborgarnas fulspolningar: ”Ser ungefär ut som en kebabrulle”

Nyheter ”Toaletten är ingen papperskorg” Varje dag spolas över 2200 kilo skräp ner i toaletterna i Göteborgsregionen. En av de största bovarna är våtservetter.måndag 19/11 11:18

Dagens namn – 19 november

Nyheter FILM Det tidigaste belägget för ett av dagens namn i Sverige är från 1200-talet.måndag 19/11 10:30

Kullavikselever knep segrar i internationell robottävling

Nyheter Årskurs åtta från Kullaviks montessoriskola tog hem tre deltävlingar i First Lego League på Chalmers. "Det var både nervöst, roligt och spännande att följa eleverna", säger läraren Cecilia Sjölin.lördag 17/11 12:00

Seriestöld på Frölunda Torg – sex butiker utsatta

Nyheter Hade preparerade väskor I veckan genomfördes en kupp mot flera butiker inne på Frölunda torg. Tjuvarna hann stjäla varor för 4 000 kronor innan de kunde stoppas av väktare.fredag 16/11 15:17

Vi är GBG

    Vi är GBG