Fastighetsägare i Göteborg sparade miljoner under pandemin

Bostadsbolagen har sparat miljoner på att skjuta på renoveringar under pandemin. Under 2020 minskade Familjebostäder kostnaderna för underhåll med 20 miljoner kronor. För Bostadsbolaget kommer besparingen synas i nästa bokslut.

  • Publicerad 05:30, 28 okt 2021

V kommer att se en minskning i våra kostnader för underhåll när vi stänger böckerna för 2021,

Anna Björklund, kommunikationsstrateg på Familjebostäder. Foto: Pressbild

På Familjebostäders webbsida uppmanas hyresgästerna att själva sköta enklare underhåll. Här finns instruktionsfilmer om allt från att fixa elen till att rensa avloppen. Sedan pandemin bröt ut har bostadsbolaget enbart utfört akuta åtgärder i sina hyreslägenheter. Allt övrigt underhåll har skjutits på framtiden.

– En del av vårt inre lägenhetsunderhållsarbete har fått vänta på grund av att vi inte har velat utsätta hyresgäster, entreprenörer eller vår egen personal för risk för smitta vid hembesök, säger Anna Björklund, kommunikationsstrateg på Familjebostäder i Göteborg.

Mindre underhåll betyder också minskade kostnader för bostadsbolagen. För Familjebostäder har utgifterna när det gäller underhåll minskat med 20 miljoner kronor jämfört med 2019. Övriga kommunala fastighetsbolag som Bostadsbolaget och Poseidon visar inte samma besparingar i sina årsredovisningar.

Yttre underhåll

– Under 2020 hade vi ett underhåll som inte var så starkt påverkat av pandemin. Däremot kommer vi att se en minskning i våra kostnader för underhåll när vi stänger böckerna för 2021, säger Magnus Adamsson på Bostadsbolaget.

Enligt Magnus Adamsson satsade Bostadsbolaget på åtgärder i allmänna utrymmen under det förra året. Bland annat har tvättstugor, källare och utemiljö rustats upp.

– I ett fastighetsbolag är underhållskostnaderna, till största del, den enda posten som vi kan påverka. Kostnader för till exempel värme är ju vad de blir, säger han.

Ris och ros

När GöteborgDirekt ställde frågan på facebook om Familjebostäders hyresgäster inte har fått det underhåll de har efterfrågat, fick fastighetsägaren både ris och ros. Många som svarade berättade om långa väntetider på renoveringar och påtalade fel som aldrig åtgärdats. Andra prisade Familjebostäders snabba service.

Ett par av läsarna uttryckte också förståelse för att underhållsarbetet har fått vänta under pandemin.

– Vi har tagit vårt ansvar för att minska smittspridningen. Mycket av det inre underhållet i lägenheterna har flyttats fram. Men sedan restriktionerna släpptes arbetar vi för fullt med detta, säger kommunikationschefen Katrin Amgarth.

Familjebostäder har också kritiserats för att bolagets servicekontor fortfarande är stängda, trots att restriktionerna har släppts. Dessutom tillåter man fortfarande inte fysiska visningar av lägenheter som ska hyras ut.

– Några av våra lokala kontor är öppna, andra öppnar inom kort. Visning av lediga lägenheter är en svårare fråga då det är våra befintliga hyresgäster som öppnar sina hem för främmande människor. Vi diskuterar just nu hur vi kan säkerställa att det sker på ett tryggt sätt för alla parter, säger Katrin Amgarth

Familjebostäders kostnader

2020

Underhåll: 278,2 miljoner kronor

Investeringar: 349,2 miljoner kronor

2019

Underhåll: 299 miljoner kronor

Investeringar: 312,8 miljoner kronor

Visa merVisa mindre

Vi är GBG