Prisad. Ungdomshandledaren Faton Begu möttes av en storslagen ceremoni när han blev utsedd till årets förebild. Foto: Johanna Roos

Faton vill ge Frölundas ungdomar en röst

Han är ungdomshandledaren som inspireras av att se ungdomar växa och vågar ge dem ansvar. För sitt arbete har Faton Begu från Frölunda fått utmärkelsen årets förebild i kategorin Lokal verkan av organisationen Förebildarna

  • Publicerad 11:30, 26 mar 2021

När man ser i deras ögon att det händer något, att man förstår att man har en röst och kan förverkliga sin vision, det är riktigt häftigt.

Faton Begu satt och jobbade på sitt kontor i Frölunda – ett ljusgult gammalt trähus mellan Positivparken och Frölunda kulturhus – när representanter från Förebildarna knackade på.

– Plötsligt stod det en manskör utanför och jag fattade ingenting innan dom sa "grattis du är årets förebild", säger han och fortsätter:

– Jag blev verkligen tårögd av motiveringen. Även om jag vet att jag är duktig på mitt jobb så kändes det enormt viktigt att få ett kvitto på att man förstått sig på mitt arbete.

Efter knivskärningen: Tynneredsbor vandrar för trygghet

Ute bland ungdomarna

Uppvuxen i Frölunda hängde han ofta på fritidsgården som låg i samma hus där han nu jobbar. På mötesplatsen 1200 kvadrat vid Frölunda torg fick han som 15-åring vara med och arrangera bland annat ett jubileum.

– Jag minns att det betydde så mycket, att få vara med, ha ansvar och bli lyssnad på. Det är något jag har med mig i mitt jobb än i dag. Alla har ett behov av att bli sedda, hörda och känna sig behövda. Det är min drivkraft i arbetet med ungdomarna.

Inom fritidssektorn arbetar han framför allt med ungdomars egen organisering. Han är ofta ute på plats bland ungdomarna – på skolgårdar, olika mötesplatser eller Frölunda torg.

– Ibland är de lite skeptiska när man kommer fram och presenterar sig. De tror inte att det spelar någon roll vad de tycker, att de ändå inte kan påverka. Sedan är det ofta den ungdomen som stått tystast som plötsligt lägger fram den ena idén efter den andra och vi bokar in ett möte för att spåna vidare.

Visa möjligheter

Han nämner även den årliga demokratidagen som arrangeras av ungdomarna själva, där de får ansvar för allt från budget till vilka föreläsare och politiker som ska bjudas in.

– När man ser i deras ögon att det händer något, att man förstår att man har en röst och kan förverkliga sin vision, det är riktigt häftigt.

Den största utmaningen för ungdomar menar Faton Begu är att man inte vet vilka valmöjligheter som finns.

– Därför behöver vi vara ute och prata med dem och visa på vilka möjligheter man faktiskt har. Jag möter dagligen ungdomar med mycket tankar och idéer och de behöver ha olika plattformar där de får vara med och tycka och diskutera.

Juryns motivering

"Faton arbetar outtröttligt och ihärdigt med att ge sin tid och energi till ungdomar och inser vikten av att som ung bli hörd och sedd. Faton är en stabil förebild som påverkar unga varje dag i sitt arbete som ungdomshandledare, med en positiv inställning och ett smittsamt skratt. Vi är säkra på att hans handlingar skapar förutsättningar för många ungdomar att ta kontrollen över sin framtid."

Årets förebild

Förebildarna är en icke vinstdrivande organisation som delfinansieras av Stenastiftelsen, Västra Götalandsregionen, Kronprinsessparets stiftelse och Skolverket.

Förebilderna delades in i tre kategorier: Ung till ung, Lokal verkan och Samhällsentreprenör.

Vi är GBG