Sahlgrenska sjukhuset. Foto: Marie Ullnert/Sahlgrenska

Felaktiga cellprovssvar kan ha skickats ut från Sahlgrenska

Defekta cellprovssvar kan ha skickats ut från Sahlgrenska, uppger sjukhuset i ett pressmeddelande. Nu utreder universitetssjukhuset om misstag har begåtts vid granskning av gynekologiska cellprov.

  • Publicerad 10:53, 22 mar 2018

Totalt lämnas runt 60 000 cellprover i Storgöteborg under ett år, varav 13 000 har lämnats för screening till den externa leverantören, företaget Aleris.

Där har man hittat färre avvikande prover än vad som väntas statistiskt, det uppger sjukhuset i ett pressmeddelande. Det ska vara ett antal fall med klara cellförändringar som måste följas upp.

Totalt rör det sig om mindre än 100 provsvar där sjukhusets bedömning inte stämmer överens med den externa leverantören, skriver de i pressmeddelandet.

Lars Palmqvist, verksamhetschef för Klinisk patologi och genetik vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset förklarar att de agerade omedelbart för att de som fått ett felaktigt svar ska kunna få ett nytt och korrekt svar.

– Alla ska kunna känna sig trygga med att de svar som vi lämnar ut är korrekta, säger han.

Sjukhuset kommer att ta kontakt med de berörda kvinnorna via telefon och brev, och beklagar den eventuella oron som kan uppstå.

– Det är viktigt att ha i åtanke att ett avvikande provsvar inte per automatik innebär allvarlig sjukdom, säger Lars Palmqvist i Sahlgrenskas pressmeddelande.

För några av kvinnorna kommer eftergranskningarna innebära att de blir kallade för att lämna ett nytt prov. För andra innebär det att de kommer att få en kallelse till sin gynekologiska mottagning för vidare undersökning, skriver sjukhuset.

– Alla som är berörda kommer alltså att höra från oss, säger Lars Palmqvist.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11