Ansiktena bakom projektet. Från vänster, Paula Toremark, Felicia Helgegren, Major Tsegay och Gabirel Lijic.

Felicias sommarjobb: Agent

Att stå i glasskiosk, jobba inom äldreomsorg eller rensa ogräs. Det är klassiska exempel på jobb som gymnasiestudenter brukar ha för att tjäna en extra slant. Men Felicia Helgegren, 17, har istället jobbat som en agent.

  • Publicerad 13:29, 25 jun 2019

Förebildarna är en ideell organisation som jobbar för att motivera ungdomar till att göra samhällsnytta. I år samarbetar de med Göteborgs kommun och erbjuder ungdomar ett ovanligare sommarjobb.

– Förebildarna kallar oss förändringsagenter, berättar sjuttonåriga Felicia Helgegren.

Varje sommarjobbsgrupp fick välja hur de ville förbättra Göteborg. Där föddes idén till projektet Verklighetens Lyster.

– Vi är fyra ungdomar som ville jobba med att motbevisa fördomar mellan Göteborgs stadsdelar, säger Felicia Helgegren, som fick ansvaret att vara projektledare.

Gruppen begav sig ut för att ta reda på vilka fördomar människor har om de olika stadsdelarna. Det framkom att människor tyckte att Tynnered var ett farligt område och att Hovås var ett rikt område. De presenterade sedan fördomarna för lokalborna.

– Vi ville ge människor en chans att svara på fördomarna och visa för göteborgarna att de inte stämmer. Vi tror att fördomar förhindrar människor att umgås mellan stadsgränserna. Genom att motbevisa dessa kan vi föra samman Göteborg bättre, säger Felicia Helgegren.

Igår släppte de en film om projektet på sitt Instagram: Verklighetens.lyster. De ska även presentera sitt projekt, tillsammans med andra sommarjobbsgrupper, på Stena Centrum den 26 juni.

Vad kom ni fram till?

– Själv har jag inte kvar några fördomar om stadsdelarna. Folk var så trevliga överallt! Självklart sker det brott i Tynnered, men det gör det i alla andra stadsdelar också. Och det är klart det finns människor med hög inkomst i Hovås, men det finns även de med lägre inkomst i samma område, säger Felicia Helgegren.

Har du jobbat med ett liknande sommarjobb förut?

– Nej, det är första gången. Alla mina vänner har vanliga sommarjobb på typ äldreboende. Så sitter jag här och är projektledare! Jag ville ha ett tråkigt sommarjobb först, men är nöjd över att jag fick jobba med det här.

Hur har erfarenheten varit?

– Det har gett mig en helt ny syn på arbetslivet. Jag har varit ganska blyg innan men detta har lärt mig att nå ut till folk och våga mer. Jag blir inspirerad till framtida jobb! Nu är jag sugen på att starta eget företag, säger Felicia Helgegren.

Logga. Loggan till projektet Verklighetens Lyster. Foto: Verklighetens Lyster

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20