Ansiktena bakom projektet. Från vänster, Paula Toremark, Felicia Helgegren, Major Tsegay och Gabirel Lijic.

Felicias sommarjobb: Agent

Att stå i glasskiosk, jobba inom äldreomsorg eller rensa ogräs. Det är klassiska exempel på jobb som gymnasiestudenter brukar ha för att tjäna en extra slant. Men Felicia Helgegren, 17, har istället jobbat som en agent.

  • Publicerad 13:29, 25 jun 2019

Förebildarna är en ideell organisation som jobbar för att motivera ungdomar till att göra samhällsnytta. I år samarbetar de med Göteborgs kommun och erbjuder ungdomar ett ovanligare sommarjobb.

– Förebildarna kallar oss förändringsagenter, berättar sjuttonåriga Felicia Helgegren.

Varje sommarjobbsgrupp fick välja hur de ville förbättra Göteborg. Där föddes idén till projektet Verklighetens Lyster.

– Vi är fyra ungdomar som ville jobba med att motbevisa fördomar mellan Göteborgs stadsdelar, säger Felicia Helgegren, som fick ansvaret att vara projektledare.

Gruppen begav sig ut för att ta reda på vilka fördomar människor har om de olika stadsdelarna. Det framkom att människor tyckte att Tynnered var ett farligt område och att Hovås var ett rikt område. De presenterade sedan fördomarna för lokalborna.

– Vi ville ge människor en chans att svara på fördomarna och visa för göteborgarna att de inte stämmer. Vi tror att fördomar förhindrar människor att umgås mellan stadsgränserna. Genom att motbevisa dessa kan vi föra samman Göteborg bättre, säger Felicia Helgegren.

Igår släppte de en film om projektet på sitt Instagram: Verklighetens.lyster. De ska även presentera sitt projekt, tillsammans med andra sommarjobbsgrupper, på Stena Centrum den 26 juni.

Vad kom ni fram till?

– Själv har jag inte kvar några fördomar om stadsdelarna. Folk var så trevliga överallt! Självklart sker det brott i Tynnered, men det gör det i alla andra stadsdelar också. Och det är klart det finns människor med hög inkomst i Hovås, men det finns även de med lägre inkomst i samma område, säger Felicia Helgegren.

Har du jobbat med ett liknande sommarjobb förut?

– Nej, det är första gången. Alla mina vänner har vanliga sommarjobb på typ äldreboende. Så sitter jag här och är projektledare! Jag ville ha ett tråkigt sommarjobb först, men är nöjd över att jag fick jobba med det här.

Hur har erfarenheten varit?

– Det har gett mig en helt ny syn på arbetslivet. Jag har varit ganska blyg innan men detta har lärt mig att nå ut till folk och våga mer. Jag blir inspirerad till framtida jobb! Nu är jag sugen på att starta eget företag, säger Felicia Helgegren.

Logga. Loggan till projektet Verklighetens Lyster. Foto: Verklighetens Lyster

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00