Ansiktena bakom projektet. Från vänster, Paula Toremark, Felicia Helgegren, Major Tsegay och Gabirel Lijic.

Felicias sommarjobb: Agent

Att stå i glasskiosk, jobba inom äldreomsorg eller rensa ogräs. Det är klassiska exempel på jobb som gymnasiestudenter brukar ha för att tjäna en extra slant. Men Felicia Helgegren, 17, har istället jobbat som en agent.

  • Publicerad 13:29, 25 jun 2019

Förebildarna är en ideell organisation som jobbar för att motivera ungdomar till att göra samhällsnytta. I år samarbetar de med Göteborgs kommun och erbjuder ungdomar ett ovanligare sommarjobb.

– Förebildarna kallar oss förändringsagenter, berättar sjuttonåriga Felicia Helgegren.

Varje sommarjobbsgrupp fick välja hur de ville förbättra Göteborg. Där föddes idén till projektet Verklighetens Lyster.

– Vi är fyra ungdomar som ville jobba med att motbevisa fördomar mellan Göteborgs stadsdelar, säger Felicia Helgegren, som fick ansvaret att vara projektledare.

Gruppen begav sig ut för att ta reda på vilka fördomar människor har om de olika stadsdelarna. Det framkom att människor tyckte att Tynnered var ett farligt område och att Hovås var ett rikt område. De presenterade sedan fördomarna för lokalborna.

– Vi ville ge människor en chans att svara på fördomarna och visa för göteborgarna att de inte stämmer. Vi tror att fördomar förhindrar människor att umgås mellan stadsgränserna. Genom att motbevisa dessa kan vi föra samman Göteborg bättre, säger Felicia Helgegren.

Igår släppte de en film om projektet på sitt Instagram: Verklighetens.lyster. De ska även presentera sitt projekt, tillsammans med andra sommarjobbsgrupper, på Stena Centrum den 26 juni.

Vad kom ni fram till?

– Själv har jag inte kvar några fördomar om stadsdelarna. Folk var så trevliga överallt! Självklart sker det brott i Tynnered, men det gör det i alla andra stadsdelar också. Och det är klart det finns människor med hög inkomst i Hovås, men det finns även de med lägre inkomst i samma område, säger Felicia Helgegren.

Har du jobbat med ett liknande sommarjobb förut?

– Nej, det är första gången. Alla mina vänner har vanliga sommarjobb på typ äldreboende. Så sitter jag här och är projektledare! Jag ville ha ett tråkigt sommarjobb först, men är nöjd över att jag fick jobba med det här.

Hur har erfarenheten varit?

– Det har gett mig en helt ny syn på arbetslivet. Jag har varit ganska blyg innan men detta har lärt mig att nå ut till folk och våga mer. Jag blir inspirerad till framtida jobb! Nu är jag sugen på att starta eget företag, säger Felicia Helgegren.

Logga. Loggan till projektet Verklighetens Lyster. Foto: Verklighetens Lyster

Göteborgsnöje

Försvunna "Kassettmannen" funnen

Nöje Radiojournalist Peter Gropman har löst gåtan efter 30 år Kassetterna med reseskildringarna blev en följetong i P3:s "Morgonpasset" med Stefan Livh och Tomas Tengby som programledare på 90-talet. Men vem mannen bakom kassetterna var visste ingen. Nu är...onsdag 12/5 10:57

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00