Fem anhållna efter gårdagens demonstration

Söndagens demonstration för "Black lives matter" inleddes fredligt men slutade i kaos med stenkastning, skadegörelse och misshandel. Ett tiotal personer greps och fem, av polisen kända, unga män är anhållna. "Vi står inte bakom våldet", säger arrangörerna.

  • Publicerad 10:37, 8 jun 2020

Det anhållna är unga män som är kända sedan tidigare av polisen.

Den fredliga demonstrationen för "Black lives matter" genomfördes på Heden i centrala Göteborg under söndagen och samlade omkring 2 000 personer.

Polisens hållning var att bemöta demonstranterna med dialog och tålamod men strax efter klockan 14 fattade polisen beslutet att lösa upp demonstrationen på grund av bland annat problem med restriktionerna om social distansering.

Kommenderingschefen Teodor Smedius uppgav till GP under söndagskvällen att det var senare uppe på Götaplatsen som ett femtiotal kriminella individer bestämde sig för att ställa till ”oordning och oreda”.

– Det var dessa personer som därefter gäckade oss i flera timmar genom grova skadegörelser och våld mot polis. Sedan fick vi ett problem med att det var väldigt mycket folk som dröjde sig kvar kring de individerna, säger han till GP.

Besvikna arrangörer

Arrangörerna bakom demonstrationen står inte bakom våldsamheterna.

– Jag tycker det är jättetråkigt. Vi ville komma ut med våra åsikter och röster. Att det blir tumult och att folk ska bråka efter en fredlig demonstration är jättetråkigt. Jag står inte för detta, säger Roda Hassan till P4 Göteborg. 

Fem anhållna

Det slutade med att flertalet personer omhändertogs och ett tiotal greps och av de som greps är fem anhållna.

– Det anhållna är unga män som är kända sedan tidigare av polisen, säger Anna Göransson, polisens presstalesman till Göteborg Direkt

Enligt polisen handlar det i nuläget om 35 anmälningar med brottsrubriceringar som våldsamt upplopp, blåljussabotage, våld mot tjänsteman, flera falla av skadegörelse och misshandel.

Black Lives Matter

Black Lives Matter, förkortat BLM, är en amerikansk organisation som organiserar protester mot våld som utförts mot svarta människor.

Det handlar oftast om afroamerikanska personer som skjutits till döds av polis eller som utsatts för vad som uppfattats vara polisbrutalitet.

Källa: Wikipedia

Det som har utlöst de senaste demonstrationerna för Black Lives Matter är den 46-årige George Floyd dog i samband med ett brutalt polisingripande i Minneapolis i USA.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00