Fem anhållna efter gårdagens demonstration

Söndagens demonstration för "Black lives matter" inleddes fredligt men slutade i kaos med stenkastning, skadegörelse och misshandel. Ett tiotal personer greps och fem, av polisen kända, unga män är anhållna. "Vi står inte bakom våldet", säger arrangörerna.

  • Publicerad 10:37, 8 jun 2020

Det anhållna är unga män som är kända sedan tidigare av polisen.

Den fredliga demonstrationen för "Black lives matter" genomfördes på Heden i centrala Göteborg under söndagen och samlade omkring 2 000 personer.

Polisens hållning var att bemöta demonstranterna med dialog och tålamod men strax efter klockan 14 fattade polisen beslutet att lösa upp demonstrationen på grund av bland annat problem med restriktionerna om social distansering.

Kommenderingschefen Teodor Smedius uppgav till GP under söndagskvällen att det var senare uppe på Götaplatsen som ett femtiotal kriminella individer bestämde sig för att ställa till ”oordning och oreda”.

– Det var dessa personer som därefter gäckade oss i flera timmar genom grova skadegörelser och våld mot polis. Sedan fick vi ett problem med att det var väldigt mycket folk som dröjde sig kvar kring de individerna, säger han till GP.

Besvikna arrangörer

Arrangörerna bakom demonstrationen står inte bakom våldsamheterna.

– Jag tycker det är jättetråkigt. Vi ville komma ut med våra åsikter och röster. Att det blir tumult och att folk ska bråka efter en fredlig demonstration är jättetråkigt. Jag står inte för detta, säger Roda Hassan till P4 Göteborg. 

Fem anhållna

Det slutade med att flertalet personer omhändertogs och ett tiotal greps och av de som greps är fem anhållna.

– Det anhållna är unga män som är kända sedan tidigare av polisen, säger Anna Göransson, polisens presstalesman till Göteborg Direkt

Enligt polisen handlar det i nuläget om 35 anmälningar med brottsrubriceringar som våldsamt upplopp, blåljussabotage, våld mot tjänsteman, flera falla av skadegörelse och misshandel.

Black Lives Matter

Black Lives Matter, förkortat BLM, är en amerikansk organisation som organiserar protester mot våld som utförts mot svarta människor.

Det handlar oftast om afroamerikanska personer som skjutits till döds av polis eller som utsatts för vad som uppfattats vara polisbrutalitet.

Källa: Wikipedia

Det som har utlöst de senaste demonstrationerna för Black Lives Matter är den 46-årige George Floyd dog i samband med ett brutalt polisingripande i Minneapolis i USA.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11