Fem åtalade efter rekordbeslag i hamnen

Efter spaningsarbete och razzior har polisutredningen efter höstens rekordbeslag lett till åtal. Totalt fem personer misstänks nu för olika brott i samband med cannabissmugglingen.

  • Publicerad 12:04, 14 apr 2021

Att några av marmorskivorna var större än de andra väckte Tullverkets misstankar mot en skeppslast från Casablanca i Marocko. Hela 1 200 kilo cannabisharts gömde sig bland 30 pallar marmorskivor som hade fraktats i tre containrar.

– Det här är det största beslaget av cannabis som vi hittills har gjort. Värdet på den beslagtagna narkotikan beräknar vi till cirka 120 miljoner kronor, säger insatsledaren Bertil Weingarten på Tullverkets region väst i ett pressmeddelande.

Flera tillslag

Beslaget gjordes i november och sedan dess har ett omfattande polisarbete pågått.

Smugglade hundratals kilo knark i marmorlast

Containrarna var på väg mot ett VVS-företag i Kungälv men plötsligt ändrades leveransadressen till en flyttfirma i Marks kommun istället. I synkroniserade razzior slog polisen till mot de båda företagen.

Kommunicerade krypterat

Ägarna till företagen, tre personer, står nu åtalade vid Göteborgs tingsrätt för synnerligt grov narkotikasmuggling. Ytterligare två personer som misstänks ha hanterat delar av den insmugglade narkotikan åtalas för narkotikabrott.

Det finns misstankar om att de inblandade har kommunicerat med varandra med en krypterad chattfunktion som är populär bland kriminella. Telefonerna som hittades på företagen var dock fabriksåterställda och allt innehåll var raderat.

Vi är GBG