HASCH. Femåringen trodde att han hade hittat stenar till sin stensamling. Foto: Privat/Arne Andersson

Femåring hittade knark utanför förskolan

En femåring i centrum hittade i förra veckan hasch på gården utanför sin förskola. – Jag blev chockad och förstod direkt vad det var, säger hans mamma.

  • Publicerad 05:30, 13 nov 2018

Adam är fem år och samlar på fina stenar och pinnar. När han är ute brukar fickorna bli fulla. I förra veckan hittade han något han trodde var stenar utanför sin förskola i centrala Göteborg. Men det var inte stenar. I torsdags kväll visade han upp sitt senaste fynd för sina föräldrar.

– Jag blev chockad och förstod direkt vad det var. Jag blev så klart orolig och frågade om han hade smakat på dem. Han sa att han trodde det var stenar men att de luktade lite konstigt och att han inte hade smakat på den, säger Adams mamma.

Hur reagerade din son?

– Han förstod nog på min reaktion att det var någonting farligt. Men vi pratade om att aldrig smaka på något som han hittar ute. Nu såg det här inte så aptitligt ut men det kan ju vara tabletter och annat som ser ut som godis.

Läs också: Hägnar in skolan - för att stoppa knarket

De ringde polisen som sa att de skulle lämna in narkotikan på polisstationen vid Stampen dagen efter.

– Och det gjorde vi. Polisen blev upprörd över att det var ett barn som hade hittat det och att det var ganska mycket. De skulle göra en anmälan, säger femåringens mamma.

Händelsen har också anmälts till förskolan.

Det händer då och då att barn hittar narkotika. Men att förskolor skulle vara mer utsatta än andra platser är enligt polisen svårt att säga.

Läs också: Förskolebarn hittade knark i sandlådan

– Vi vet inte om det är en tillfällighet eller inte att de använder de här platserna. Vi får återkommande fynd av narkotika på skolområden. Det kan också bero på att barnen, speciellt de yngre, är nyfikna och lättare hittar saker som är gömda ute, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

Men han kan inte svara på om det har ökat eller inte.

– Vi kan bara konstatera att det förekommer, säger han.

Har du någon uppmaning till personal och föräldrar?

– I den miljön finns pedagoger som har kontroll och vet vad de gör. Det brukar inte vara några problem. De ringer polisen direkt om det är något. När det gäller föräldrar så är det ju deras uppgift att finnas till för barnen. Jag vet inte någon som inte har minst ett öga på sina barn. Har man inte det så bör man tänka efter. Det gäller att vara på tårna så länge man orkar eller kan, säger Stefan Gustafsson.

Hur arbetar ni mot det här?

– Den som lägger ut narkotikan vill ju inte att den ska hittas. Man gömmer den för andra, men framförallt för polisen. Ofta gömmer de på offentliga platser där det normalt inte går att spåra. Vi går på de tips vi får in. Vi måste prioritera. Hade vi haft mer personal hade vi kunnat vara ute och leta på ett annat sätt. Men det finns inte resurser till det, säger Stefan Gustafsson.

Adam heter egentligen något annat.

Giftinformationscentralen

Giftinformationscentralen svarar på frågor som rör akuta förgiftningar dygnet runt, året runt.

Om ett barn har fått i sig narkotika och är märkbart påverkad bör man ringa 112 direkt. Om det handlar om mindre akuta fall kan man ringa 010-4566700 för att rådfråga.

Barn som får i sig cannabis blir sällan förgiftade. Men de kan bli cannabispåverkade och kan också vara mer känsliga än vuxna, med exempelvis trötthet och medvetenhetpåverkan. I vissa ovanliga fall har barn också fått kramper.

Den typ av narkotika som är allra farligast är opioider som exempelvis heroin eller morfin där barnet kan få andningsstillestånd.

Giftinformationscentralen rekomederar i de allra flesta fall att åka till sjukhus om barnet fått i sig narkotika.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Han tar över som konstnärlig ledare på Backa teater

Göteborgare, skådespelare och regissör Han har spelat teater som både praktikant och anställd skådespelare på Backa teater. Nu återvänder göteborgaren Lars Melin dit som konstnärlig ledare.söndag 28/6 16:10

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

Närings, -kultur- och föreningsliv måste stöttas i krisen

Debatt KD och C De ekonomiska konsekvenserna av covid-19, och de effekter det haft på samhället, har slagit hårt på näringslivet, arbetsmarknaden och kultur- och föreningslivet. måndag 29/6 15:41

KRÖNIKOR

Jernberg: "Hur kan krisen bli en möjlighet?"

Retorik. Kriser kan öppna upp för reflektion och eftertanke. Det ger oss en möjlighet att fundera över hur vi vill fortsätta med våra liv. onsdag 10/6 16:20

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11