HASCH. Femåringen trodde att han hade hittat stenar till sin stensamling. Foto: Privat/Arne Andersson

Femåring hittade knark utanför förskolan

En femåring i centrum hittade i förra veckan hasch på gården utanför sin förskola. – Jag blev chockad och förstod direkt vad det var, säger hans mamma.

  • Publicerad 05:30, 13 nov 2018

Adam är fem år och samlar på fina stenar och pinnar. När han är ute brukar fickorna bli fulla. I förra veckan hittade han något han trodde var stenar utanför sin förskola i centrala Göteborg. Men det var inte stenar. I torsdags kväll visade han upp sitt senaste fynd för sina föräldrar.

– Jag blev chockad och förstod direkt vad det var. Jag blev så klart orolig och frågade om han hade smakat på dem. Han sa att han trodde det var stenar men att de luktade lite konstigt och att han inte hade smakat på den, säger Adams mamma.

Hur reagerade din son?

– Han förstod nog på min reaktion att det var någonting farligt. Men vi pratade om att aldrig smaka på något som han hittar ute. Nu såg det här inte så aptitligt ut men det kan ju vara tabletter och annat som ser ut som godis.

Läs också: Hägnar in skolan - för att stoppa knarket

De ringde polisen som sa att de skulle lämna in narkotikan på polisstationen vid Stampen dagen efter.

– Och det gjorde vi. Polisen blev upprörd över att det var ett barn som hade hittat det och att det var ganska mycket. De skulle göra en anmälan, säger femåringens mamma.

Händelsen har också anmälts till förskolan.

Det händer då och då att barn hittar narkotika. Men att förskolor skulle vara mer utsatta än andra platser är enligt polisen svårt att säga.

Läs också: Förskolebarn hittade knark i sandlådan

– Vi vet inte om det är en tillfällighet eller inte att de använder de här platserna. Vi får återkommande fynd av narkotika på skolområden. Det kan också bero på att barnen, speciellt de yngre, är nyfikna och lättare hittar saker som är gömda ute, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

Men han kan inte svara på om det har ökat eller inte.

– Vi kan bara konstatera att det förekommer, säger han.

Har du någon uppmaning till personal och föräldrar?

– I den miljön finns pedagoger som har kontroll och vet vad de gör. Det brukar inte vara några problem. De ringer polisen direkt om det är något. När det gäller föräldrar så är det ju deras uppgift att finnas till för barnen. Jag vet inte någon som inte har minst ett öga på sina barn. Har man inte det så bör man tänka efter. Det gäller att vara på tårna så länge man orkar eller kan, säger Stefan Gustafsson.

Hur arbetar ni mot det här?

– Den som lägger ut narkotikan vill ju inte att den ska hittas. Man gömmer den för andra, men framförallt för polisen. Ofta gömmer de på offentliga platser där det normalt inte går att spåra. Vi går på de tips vi får in. Vi måste prioritera. Hade vi haft mer personal hade vi kunnat vara ute och leta på ett annat sätt. Men det finns inte resurser till det, säger Stefan Gustafsson.

Adam heter egentligen något annat.

Giftinformationscentralen

Giftinformationscentralen svarar på frågor som rör akuta förgiftningar dygnet runt, året runt.

Om ett barn har fått i sig narkotika och är märkbart påverkad bör man ringa 112 direkt. Om det handlar om mindre akuta fall kan man ringa 010-4566700 för att rådfråga.

Barn som får i sig cannabis blir sällan förgiftade. Men de kan bli cannabispåverkade och kan också vara mer känsliga än vuxna, med exempelvis trötthet och medvetenhetpåverkan. I vissa ovanliga fall har barn också fått kramper.

Den typ av narkotika som är allra farligast är opioider som exempelvis heroin eller morfin där barnet kan få andningsstillestånd.

Giftinformationscentralen rekomederar i de allra flesta fall att åka till sjukhus om barnet fått i sig narkotika.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57