Filmare. Femteklassare från fem skolor i fem stadsdelar ska spela in framtiden i nytt filmprojekt. Foto: Göteborg Film Festival

Femteklassare möter sin framtid genom linsen

Dokumentärfilm, musikvideo eller sci-fi-skräck. Formen är fri när femteklassare från fem stadsdelar ska skapa film med utgångspunkt i temat – framtid.

  • Publicerad 14:42, 2 sep 2019

Mitt Gbg: Framtiden, filmprojektet om barns föreställningar kring framtiden drar i gång under hösten och är en del av Göteborg Filmfestivals nya barnfilmsfestival Göteborg Film Festival Prisma.

Gårdstensskolan, Utmarksskolan, Brottkärrsskolan, Karl-Johansskolan och Sjumilaskolan är de utvalda skolorna som kommer att få besök av filmpedagoger för att starta i gång skapandet.

– Vi är tre filmpedagoger från Göteborg Film Festival som har stor erfarenhet av att arbeta i skolor med kameran som uttrycksmedel. Projektet känns superspännande då det kommer att visa hur nästa generations göteborgare ser på framtiden, såväl sin egen som samhällets, och extra roligt att det kommer bli tillgängligt för alla att ta del av deras röster, säger Erika Olsson, projektledare, Göteborg Filmfestival Prisma i ett pressmeddelande och fortsätter:

– När vi gjort research och intervjuat deltagarna i projektet är det tydligt att synen på och drömmarna om framtiden skiljer sig märkbart åt beroende på var i staden de bor.

Filmerna för barnen närmare

Projektet sker i samarbete med Framtidskoncernen och syftet är att minska avståndet mellan barn med olika bakgrund.

– Barnen som växer upp i våra olika bostadsområden har oftast inte så stora möjligheter att mötas och lära känna varandra. I denna satsning kommer de bättre förstå hur andra barn som bor i samma stad, tänker och känner. Vad kan vara bättre än att låta barn mötas, lära känna varandra och bli trygga med att drömmarna kan se olika ut beroende var man bor, eller så kanske de inte gör det, säger Katrin Amgarth, representant för Framtidenkoncernen.

Galapremiär

Premiär för filmerna sker på Göteborg Filmfestivals nya barnfilmsfestival Göteborg Film Festival Prisma under höstlovet och ska presenteras sedan i en utställning på Stadsbiblioteket.

Mer om Mitt Gbg: Framtiden

Vad: Satsning för att bidra till en positiv samhällsutveckling – att göra Göteborg till en bra stad att bo och leva i. Både för barn och vuxna.

Hur: Med filmen som verktyg får barnen, som är deltagarna i det här projektet, lära sig om filmskapande och möjligheten att berätta om sin värld och sin syn på sin framtid.

Följande bolag stödjer projektet: Poseidon, Bostadsbolaget, Gårdstensbostäder, Familjebostäder och Egnahemsbolaget, vilka tillsammans utgör Framtidenkoncernen.

Premiär: Under 24-28 oktober hålls första upplagan av Göteborg Film Festival Prisma.


Övrigt: Utställningen genomförs med stöd av Göteborgs stads kulturnämnd.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11