Foto: Mostphotos

Festivaldags: Hyra ut din lägenhet – det här gäller

Funderar du på att hyra ut din lägenhet under något av alla kommande evenemang i Göteborg? Då kan det här vara bra att hålla koll på.

  • Publicerad 15:33, 2 aug 2018

Way Out West, Kulturkalaset och Europride. De kommande veckorna översvämmas Göteborg av turister, vilket också öppnar möjligheten för göteborgare att hyra ut sina lägenheter.

Många väljer att annonsera på plattformen Airbnb eller köp- och säljsajten Blocket. I en Sifo-undersökning som Blocket låtit göra svarade var fjärde göteborgare att de kunde tänka sig att hyra ut sin lägenhet under ett speciellt event, exempelvis en festival. Var femte kunde tänka sig att hyra ut ett rum.

Den här sommaren har dock annonserna på Blocket varit något färre än förra sommaren.

– Korttidsuthyrningar är väldigt kopplade till vädret. När det är vackert väder är det färre som reser i väg och fler utnyttjar sitt boende här hemma, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

Godkännande från hyresvärden

För den som vill hyra ut sin lägenhet under några dagar eller en vecka gäller precis samma regler som vid andrahandsuthyrning under en längre period. Man måste ha godkännande från hyresvärden.

– Att hyra ut några dagar utan vårt godkännande är inte tillåtet. Sedan är det svårt för oss att hålla full koll. Vi vet att det förekommer fusk men jag kan inte svara på hur vanligt det är, säger Katrin Amgarth, kommunikationschef på Familjebostäder som förvaltar drygt 18 500 hyreslägenheter i Göteborg.

Utför ni kontroller?

– I den mån det är möjligt. Bland annat har vi koll på hemsidor med lägenhetsannonser, som till exempel Blocket och Airbnb. Sedan har vi ett samarbete med Störningsjouren, som alla kommunala bostadsbolag. De driver sådana här ärenden åt oss men ofta är det vi som får kännedom om det.

Vad händer om ni får reda på att någon hyrt ut utan er tillåtelse?

– Om det blir en upprepad problematik kan man förlora kontraktet. Men om man har en bra dialog med oss och det bara sker vid ett enstaka tillfälle så riskerar man inte att förlora kontraktet, säger Katrin Amgarth.

Ta reda på vad som gäller

Blocket gör inga egna kontroller över de lägenhetsannonser som läggs upp på sajten.

– Vi kan inte åka dit och kontrollera. Däremot uppmanar vi hyresgäster att inte skicka deposition och betala något innan man skrivit hyreskontrakt. Om du annonserar hos oss förpliktar du dig också att inte ta ut någon deposition. På vår sida har vi också länkar till dit man kan vända sig för att se vilka regler som gäller med andrahandsuthyrning, säger Linnéa Aguero.

Det finns faktiskt en möjlighet att hyra ut utan tillstånd från hyresvärden.

– Man får lov att hyra ut exempelvis ett rum om man själv bor kvar i lägenheten. Men då måste man tänka på att inte ta för mycket betalt. Man kan kolla på hyresgästföreningen vad som är rimligt, säger Katrin Amgarth.

Hur mycket får man lägga på när man hyr ut en lägenhet möblerad?

Den som hyr ut sin lägenhet helt eller delvis möblerad har rätt att göra ett påslag på hyran, men det finns ingen uttrycklig lagregel som anger hur mycket man får lägga på.

Hyresnämnden har ofta godtagit ett hyrespåslag på cirka 10-15 procent för en fullt möblerad lägenhet, men det är viktigt att komma ihåg att nämnden bedömer detta från fall till fall. Det är alltså fullt möjligt att utfallet blir ett annat i det enskilda ärendet.

Utöver möbler ingår ibland även till exempel fri hushållsel och en p-plats som förstahandshyresgästen hyr eller arrenderar separat. Upplåtaren har då rätt att lägga på en summa som motsvarar de faktiska kostnaderna.

Källa: Hyresnämnden

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG