Foto: Edvin Bergström

FI flyttar demonstration på grund av nazister

Planen för FI var att ha ett demonstrationståg i Göteborg under första maj. Idag ställdes planerna in. Anledningen: manifestera mot NMR i Kungälv.

  • Publicerad 14:29, 26 apr 2019

Foto: Edvin Bergström

LADDA NER VÅR APP: IphoneAndroid

Den 22 mars beviljades det nynazistiska partiet Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) tillstånd att demonstrera i Kungälv under första maj . Som en direkt reaktion på det beslutet väljer partiet Feministiskt Initiativ i Göteborg att ställa in den utannonserade demonstartionen i Göteborg att ansluta sig till den kärleksfest i Kungälv som partikollegerna där anordnar.

– Vi ställer in för att ansluta oss till våra medlemmar i Kungälv och manifestera mot nazister, säger Stina Svensson, gruppledare för Feministiskt Initiativ.

Kärleksfesten är en manifestation emot det samhälle NMR önskar.

– Det kommer finnas hoppborg, picknick, musik och tal för att visa på andra krafter än de mörka som växer runtom i Europa. Kärleken vinner mot hatet.

Inte endast de med rosa partisympati får komma. Alla som vill manifestera mot nazism är välkomna. Vill man ansluta sig erbjuder FI gratis bussar som avgår 11.30 från parkeringen vid Folkets hus den första maj. Även gratis buss tillbaka till Göteborg erbjuds.

– Vi måste stå enade emot det samhälle som nazister och ultrakonservativa vill forma. Det är allvar, säger Stina Svensson.

Kommer manifestationen komma i kontakt med NMRs demonstration?

– Det vet jag inte och det är inte det viktiga. Vi måste manifestera för det samhälle vi vill ha, säger Stina Svensson.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57