Foto: Nina Romanus/Mostphotos

Fick antagningsbeskedet i skräpposten – missade sin utbildning

August Lager sökte till psykologprogrammet på Göteborgs Universitet. Men hans antagningsbesked hamnade i skräpinkorgen i hans mejl och när han upptäckte det var det för sent. GU vet inte hur många som drabbats.

  • Publicerad 08:22, 31 aug 2017

”Hej! Vi kan nu erbjuda dig en plats på psykologprogrammet i Göteborg”. Det beskedet fick August Lager i sin mejl. Men mejlet hamnade i skräpinkorgen och när August upptäckte det var det för sent och han blev av med sin plats på utbildningen.

– Jag blev ganska sur och ledsen. Men på något sätt kändes det lite bättre av att det inte bara var jag som var drabbad. Jag var sjätte reserv och anledningen att jag fick mejlet var förmodligen att andra som låg före mig i reservlistan också fått mejlet i skräpposten. Det känns ju mest snopet för dem som verkligen förtjänar att komma in, säger han.

Vad gjorde du när du upptäckte mejlet?

– Jag mejlade tillbaka direkt och skrev att mejlet hade hamnat i min skräppost och att jag förstod att de inte kunde ta in mig men att jag gärna ställde mig på reservlistan igen, säger August Lager.

Vad fick du för svar?

– Att jag hamnade sist i reservlistan eftersom jag inte tackat ja till min plats i tid.

August Lager är inte ensam om att missa sitt antagningsbesked. Hur många som drabbats är svårt att säga eftersom studenterna har olika e-postleverantörer och vissa studenter kan ha upptäckt mejlet i sin skräppost eller hittat antagningsbeskedet på studentportalen.

Att vissa e-postleverantörer tror att mejlen från GU är spam beror på att konton blivit hackade.

– Det händer titt som tätt att medarbetare och studenter på GU är oförsiktiga med sina kontouppgifter eller öppnar mejl som man inte borde. Då kan kontot kapas och skicka ut spam. När stora leverantörer som gmail, hotmail eller yahoo ser detta kan de markera viss e-post från Göteborgs universitet som skräppost under en kort period. I det här fallet har en spamattack gått ut precis när de här antagningsmejlen skickats ut vilket är väldigt olyckligt, säger Magnus Nordell, sektionsschef på IT-enheten på Göteborgs universitet.

Vad kan ni göra för att det inte ska hända igen?

– Det är en reaktiv och en proaktiv del. Dels måste studenter påminnas om att också kolla sin skräppost där mejl tyvärr kan hamna. Dels försöker vi på förhand proaktivt påminna anställda och studenter om att vara försiktiga med kontouppgifter, lösenord och att inte klicka på mejl som verkar vara misstänkta, säger Magnus Nordell.

August Lager har inte gett upp sin dröm om psykologprogrammet. Men nu i höst får det bli lösa kurser och fortsatt jobb på Liseberg.

– Jag ska göra högskoleprovet igen och försöka förbättra min chans att komma in till våren. För det är psykologprogrammet jag vill komma in, säger August Lager.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG