Xavier de Maupeou från fastighetskontoret visar barnen hur man sätter plantor. Foto: Anna Magnusson

Fick besök av barn från tolv olika nationer

Mitt under sommarens värsta värmebölja arrangerade CISV Mölndal ett läger i Gunnilses skogar för barn på elva år. Barnen kom från tolv olika nationer: Ryssland, Korea, Italien, Tyskland, Brasilien, Costa Rica, Portugal, Indonesien, USA, Frankrike, Norge och Sverige.

  • Publicerad 10:00, 12 aug 2012

Det är inte bara Partille- och Gothia Cup som lockar barn från andra länder till Göteborg under sommaren. CISV Mölndal lockade barn från hela tolv nationer till stan för att ta del av Sverige och den svenska västkusten.
På lägerdeltagarnas önskelistan stod en relativt annorlunda punkt, plantsättning i skogen.
Temat för årets läger är Sow a Seed Village, där möjligheten att få sätta plant i den svenska skogen var efterfrågad av barnen.

Språket inget hinder
Med hjälp av fastighetskontoret, Göteborgs Stad, kunde önskan uppfyllas. Efter lite strul med bussbokning kunde till sist cirka 50 barn och 20 ledare förväntansfullt åka iväg till skogen i Gunnilse.
– Wow, look at the Swedish forest, it’s so green! ropar barnen när de kommer fram.
Barnen representerar totalt tolv länder, Ryssland, Korea, Italien, Tyskland, Brasilien, Costa Rica, Portugal, Indonesien, USA, Frankrike, Norge och Sverige. Alla deltagare är elva år, huvudspråket på lägret är engelska.
– Det går fantastiskt bra med kommunikationen. Trots att inte alla barn läser engelska i skolan så förstår de varandra ändå. Man kommer långt med kroppsspråk, rörelser och några ord, säger Jacob Möllstam, som ansvarar för lägret.
– Jag tycker Sverige är så vackert, det finns så mycket skog här. Gatorna är välstädade och fina, så är det inte hemma, säger Tarcy från Brasilien.
– Och luften, den är så frisk! Det luktar inte så mycket avgaser som hemma, inflikar kompisen Mariana, som även hon rest från Brasilien.

Skogsengagemang
Framme vid skogen möter personal från fastighetskontoret upp barnen och ledarna.
– Välkommen till Sverige och den svenska skogen, säger Xavier de Maupeou, Skogsförvaltare på fastighetskontoret.
Under en stund berättar Xavier om skogen, vad den innehåller och vad man ska tänka på när man vandrar runt i den. Sen är det äntligen dags för dagens höjdpunkt, plantsättning.
– Idag ska vi sätta lärk, det är ett träd som växer snabbt och blir ett bra komplement till andra trädslag som redan finns, berättar Xavier.
Först måste man hacka en grop i marken så att plantan står stadigt, sen sätter man i plantan och fyller igen gropen, säger Xavier samtidigt som han sätter plantan i marken.

På strålande humör
Sen är det dags för barnen att pröva. Alla barnen får några plantor var och sen vandrar de iväg i olika grupper ut i skogen.
– Var ska vi sätta träden? Vi måste nog fundera ut en bra plats så att plantan kan växa bra, funderar Thomas från Frankrike.
Trots att det finns en uppgången stig är terrängen svår. Stubbar, grenar och mängder av skogsris sticker upp överallt. Det är cirka 27 grader varmt och svetten rinner i både rygg och panna men det påverkar inte humöret alls, tvärtom.
– Wow, jag har satt min första planta! Åh, så kul det var men lite jobbigt att hacka upp marken. Är den svenska skogsmarken alltid så här hård? frågar Leonore från Portugal.
Efter cirka två timmar är alla plantor satta och det är dags för barnen att gå tillbaka till bussen. Trötta men glada vandrar de tillbaka för att äta lunch innan de åker tillbaka till lägret.
Vad har ni för intryck av Sverige hittills?
– Alla är så trevliga här men ni äter lite konstig mat ibland. Ni äter även väldigt mycket frukost med både flingor, frukt och mackor. Hemma får jag bara en toast på vägen till skolan, här äter man innan man går till skolan, säger Fred från Portugal.
– Ni har även ett bättre samhällssystem. Om det står i tidtabellen att bussen ska gå klockan två så gör den det. Så är det inte alls hemma, där kan man få vänta flera timmar i värsta fall.
Det finns även fler lekparker här, de är större och bättre än de som finns i Lissabon, det är bra!
Var det svårt att sätta plantor?
– Neeej! ropar barnen. Men det var lite jobbigt att hacka upp marken men själva plantan var lätt att plantera. Det skulle jag vilja göra fler gånger, det var så kul! Det är väldigt stora träd i Sverige, jag hade velat komma tillbaka och se hur höga våra träd blir.
Om barnen kommer tillbaka till Sverige eller inte efter lägret får framtiden utvisa. Efter dagen är de i alla fall en erfarenhet rikare av Göteborg och har även själva bidragit till den svenska miljöutvecklingen.

Relaterad information

FAKTA

MER OM   CISV

CISV, Childrens International Summervillages, är en opolitisk organisation som drivs ideellt. CISV erbjuder läger för barn och ungdomar med målet att deltagarna ska få ett bättre självförtroende, en ökad självkänsla och givetvis många nya vänner.
Organisationen finns på cirka 200 platser i världen och utvecklar ständigt nya läger, projekt och samarbeten.
CISVs motto är ”Building global friendship”.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Diskokungen firar 50 med George Michael-show

Nöje Turné. Andreas Lundstedt ger sig själv bästa födelsedagspresenten Nyligen fyllde Andreas Lundstedt 50 år. Den förre Alcazarmedlemmen gav sig då den bästa presenten: en George Michael-show. Turnéstart i höst på Stora Teatern i Göteborg.onsdag 25/5 18:20

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20