Fick drömroll i Hollywoodfilm

Från Hammarkullen till Hollywood. Allt hände på ett ögonblick för Timo Nieminen. – Jag är 54 år och trodde inte något sådant här kunde ske.

  • Publicerad 15:15, 8 okt 2017

Musikalartisten och skådespelaren Timo Nieminen var mitt upp i en turné med Susanna Alakoskis "Laina och fåglarna" för Sörmlands scenkonst. Då ringde telefonen.

Han hade fått drömrollen som prins Bard av Volsung i ett nyskrivet drama av brittiske regissören David LG Hughes. Men det var bums.

– Vi hade 15 föreställningar kvar och filminspelningen skulle ta sex veckor under samma period. Jag ringde väl 150 samtal. Mobilen kokade. Jag fick nej av Sörmlands scenkonst, som samtidigt förstod och jag är en rättskaffens man som inte vill lura någon så...

Timo Nieminen hämtar andan och fortsätter:

– Jag ringde producenten i Hollywood, en slipad juvel, som sa att det inte kommer funka. Jag såg min dröm gå upp i rök. Direkt efter det samtalet ringer David LG Hughes och frågade "Vad sa han? Du ska ha den här rollen!". Så vi lyckade möblera om.

Timo Nieminen köpte ut tre föreställningar av "Laina och fåglarna". Av sex inspelningsveckor av filmen blev det fyra.

– Jag jobbade dygnet runt. Bara några dagar efter att jag turnerat i Sverige var jag på plats i Nordirland. Jag togs emot av en lång limousine med kostymklädd chaufför, kördes direkt till make up och kostymprovning. Nästa dag var det inspelning, säger han.

Han hade haft kort tid att plugga in manus. Dessutom skulle han inte ha någon skandinavisk accent.

– Första scenen jag gjorde var med mängder med statister och 30 bakom kameran. Där skulle jag styra och ställa på engelska. Det gick bra. Sedan rullade det på.

I maj väntar premiären i London på Leicester Square i London.

– Jag fattar fortfarande inte att det här händer.

Timo Nieminen i Viking Destiny

Med: Bland andra Paul Freeman, Ian Bettie, Victoria Broom, Will Mellor, Kajsa Mohammar och Martyn Ford.

Manus och regi: David LG Hughes.

Premiär: i maj på Odeon, Leicester Square, London.

Timo Nieminen: Bor i Sävedalen, uppvuxen i Hammarkullen.

Är: Musikalartist och skådespelare. 54 år.

Familj: Fru, dotter (18) och son (21).

Spelat i: "Kristina från Duvemåla", "Sweeney Todd", "Ettor och nollor"

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG