Fi(h)nbesök på Vättleskolan

Ett Nobelpris och tjugo år har passerat sedan Beatrice Fihn senast besökte Vättleskolan. I förra veckan återvände hon till sin gamla skola - och mycket var sig likt. "Det känns som igår när jag satt här och slängde med håret och tuggade tuggummi".

  • Publicerad 18:30, 3 apr 2018

Inspirerad. "Hon motbevisade fördomar om förorten. Att man kan bli något, lyckas", säger Hinda Ayanle. Foto: Josefin Gabrielson

Det tisslas och tasslas i korridoren in till lärarrummet. Sedan utbryter kramkalas. Beatrice Fihns besök har hållits hemligt för eleverna, men också för läraren Nils Johansson som var mentor åt Fihn på 90-talet och fortfarande arbetar på skolan.

– Det känns fantastiskt roligt och lite lätt omtumlande, säger Nils Johansson och tittar på sin elev.

– Beatrice var väldigt ambitiös och ibland kände jag mig lite orolig för att hon var understimulerad. Man är inte förvånad att vissa tar sig ganska långt.

Några månader har gått sedan Beatrice Fihn fick en av de mest prestigefulla utmärkelserna när hon i egenskap av generalsekreterare för ICAN mottog Nobels fredspris. Organisationen bildades 2006 och arbetar för ett nedrustande av världens kärnvapenarsenaler.

Men det var här i Angered som allt började. Det var här hon växte upp och gick i skolan. Hemma pratade familjen mycket politik runt köksbordet och kompisarna kom från jordens alla hörn.

– Många i klassen kom till Sverige på grund av konflikter och krig och jag mötte många kulturer och språk. Det gjorde att jag fick en förståelse för det som sker i andra delar av världen och hur det påverkar oss här. Intresset jag har kommer härifrån.

Efter gymnasiestudier inne i stan ville hon bli läkare, "men det verkade för jobbigt". Hon tog ett sabbatsår och arbetade på restaurang i Oslo och läste italienska i Italien innan hon landade i Stockholm där hon pluggade internationella relationer.

– Jag visste att jag ville göra något som var en lösning på något. Jag var intresserad av internationell politik och ville ut i världen och resa. Jag har gått på det jag tyckt var kul.

Ett råd hon också återkommer till när hon träffar skolans niondeklassare.

– Satsa på det ni tycker är roligt. Lär känna nya människor. Och ta alla chanser ni får, uppmanar hon eleverna.

Vad var det som gjorde att du ville besöka Vättleskolan igen?

– Jag tycker att det är viktigt att belysa att det finns positiva saker från det här området. Idag sitter många på Stockholms universitet och har teorier om krig och konflikter, när det egentligen är människor här som har en enorm kunskap om detta. Det tycker jag att vi behöver ta vara på bättre.

För Hinda Ayanle i klass 9A som suttit med under träffen med Beatrice Fihn är målet just nu att bli socionom eller sjuksköterska. Och för henne gav mötet inspiration att fortsätta kämpa.

– Hon verkar vara öppen och snäll. En go människa. Det känns bra att någon från vår skola har uppnått något. Och om Beatrice klarade sig igenom detta så kan jag också.

Beatrice Fihn

Född: 1982

Växte upp: Angered

Skola: Gick sex år på Vättleskolan innan hon läste vidare.

Yrke: generalsekreterare för ICAN (International campaign to abolish nuclear weapons).

Pris: Fick Nobels fredspris förra året för sitt arbete mot kärnvapen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG