Också i Eriksbo i Angered brann det flera bilar under måndagskvällen. Foto: Läsarbild

FILM: Här flyr de maskerade bilbrännarna

Bränder, explosioner och stenkastning. Under måndagskvällen sattes ett 80-tal bilar i brand i regionen. Det stora flertalet i Göteborg. Polisen utesluter inte att det finns ett samband mellan bränderna.

  • Publicerad 09:12, 14 aug 2018

Vid klockan nio på måndagskvällen sattes flera bilar i brand på olika platser i regionen. Vid Frölunda torg brann drygt 30 bilar och i nordöstra Göteborg brann 15 bilar. Utöver det har flera bilar brandskadats eller slagits sönder. Boende i närområdet vittnar också om höga smällar från däckexplosion eller så kallade bangers.

Polisen upprättade direkt en så kallad ”särskilt händelse" vilket innebär att de organiserade om sina resurser med fokus på bränderna.

– De här bränderna startade ju på olika platser i princip samtidigt. Så vi kan inte utesluta de är samordnade, säger polisens presstalesperson Hans Lippens.

Enligt polisen rör det sig om en maskerad grupp på cirka 8 personer som eldat och kastat sten i Frölunda. I nordost ska det enligt polisen röra sig om cirka 10 maskerade personer som även dem eldade och kastade sten. På filmer syns hur personerna, till synes slumpartat, slår sönder och tänder eld på bilar för att därefter springa från platsen.

– Vi har inte gjort några gripanden. Vi har identifierat några enskilda individer och varit och pratat med dem och även föräldrar under natten, säger Hans Lippens.

Varför har ingen av dem gripits?

– Det kan vara så att de inte har varit aktiva på platsen.

Räddningstjänsten lyckades släcka alla bilar och i nuläget finns inga personskador som polisen känner till.

Även på andra platser i regionen sattes bilar i brand. Bland annat i Trollhättan där ett 40-tal ungdomar också blockerade vägen och kastade sten mot polisen och deras fordon.

Polisen efterfrågar fler vittnesuppgifter för att kunna sammanställa och identifiera de inblandade.

– Nu är vi på plats med områdespolisen som känner boende i området. Vi kommer vara där 24/7 i ett antal dagar. Både trygghetsskapande och ta till oss vittnesuppgifter och ta emot tips. Det är mycket att sammanställa också. Drygt 80 bilar har brunnit i regionen men det är säkert många fler än så som tagit skada, säger Hans Lippens.

Har du varit med om något liknande tidigare?

– Så här en vecka innan skolstart brukar det vara bilbränder. Men aldrig i den här omfattningen, säger Hans Lippens.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57