FILM: Ny brännmanet invaderar Västkusten

En ny typ av brännmanet har hittats på Tjörn, den invasiva klängmaneten, och forskare säger att den troligen kommer sprida sig till fler ställen längs Västkusten.

  • Publicerad 11:17, 31 jul 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Det var i förra veckan som Anna Damberg upptäckte den nya maneten vid sitt sommarställe på Tjörn nära Skåpesund. Det var i samband med att hon krattade sjögräs längs stranden då hon upptäckte den, berättar hon för P4 Göteborg. Flera andra göteborgsmedier har också rapporterat om maneten.

Gynnsam sommar för Klängmaneten

Enligt forskaren Björn Källström vid Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium är det den varma sommaren som varit extra gynnsam för den invasiva Klängmaneten. Och antagligen kommer man fram över kunna hitta den på flera ställen längs Västkusten.

Läs även: Det nya hotet mot västkustens ekosystem

– Anledningen till att de dyker upp nu är för att vi har så exceptionellt varmt i vattnet, när det blir höst och kallt så kommer de sannolikt att bli färre. Men just nu finns det en stor risk att de kan sprida sig till andra ålgräsängar längs Västkusten – det kommer säkerligen att ske, säger Björn Källström.

Kan vara farligt

Klängmaneten är inte klassad som en farlig brännmanet men det kan vara farligt att bränna sig på den om man är extra känslig och det kan göra rejält ont så Björn råder att man undviker kontakt med maneten.

– Det är högst personligt hur starkt man reagerar på maneten precis som när det gäller andra bett eller sting från insekter eller djur, säger Björn Källström.

Invasiva arter allt vanligare

Rapporterna om nya invasiva djur längs Västkusten blir allt vanligare, senast rapporterade flera medier om det japanska jätteostronet som ökat kraftigt i antal och Björn menar att det här är något vi kommer få vänja oss vid.

– Ju mer vi värmer upp havet desto fler nya arter kommer vi få. Våra arter som vi haft här tidigare kommer vandra norr ut och de som trivs i varmare vatten kommer komma till oss – så det här är bara början, avslutar Björn Källström.

Så gör du om du blivit bränd

Skölj först med vatten. Det bästa är att direkt skölja i rikligt med vatten, så att bränntrådarna spolas bort. Använd havsvatten i första hand då kranvatten kan göra att mer gift frisätts.

Ta bort trådarna. Du kan prova att skrapa bort trådarna med ett styvt föremål med inte alltför vassa kanter, till exempel ett kreditkort, om bränntrådarna inte går att skölja bort. Du kan även dra bort trådar med en bred tejp, exempelvis silvertejp. Rakning med raklödder och hyvel kan också fungera.

Du ska inte gnugga med en handduk eftersom det kan göra att fler nässelceller brister och avger gift.

Skölj med varmt vatten. En lindrigare sveda efter kontakt med en manet kan möjligen dämpas genom att skölja med varmt vatten. 

Lindra smärtan och klådan. Ta smärtstillande läkemedel med paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil, eller läkemedel med ibuprofen, till exempel Ibumetin eller Ipren.

Du kan även prova en salva som innehåller lidokain, till exempel Xylocain, som kan bedöva smärtan något. Rådgör med läkare innan du använder Xylocain på barn under 18 månader.

Om det kliar kan du pröva att stryka på lite receptfri kräm eller salva som innehåller hydrokortison på huden. Det dämpar den inflammatoriska reaktionen och klådan. Var noga med att skölja huden ordentligt och torka försiktigt innan du smörjer på krämen. Du ska rådgöra med läkare innan du använder hydrokortison på barn under 2 år.

Källa: 1177 Vårdguiden

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11