Filmer ska bryta stigmat kring tuberkulos

Hur är det att leva med tuberkulos? Det är huvudämnet i fyra korta filmer om som kommit till genom ett samarbete mellan Angereds närsjukhus och Angeredsteatern.

  • Publicerad 06:00, 10 nov 2017

Skådespelare från Angeredsteatern dramatiserar vittnesmål från tuberkulos-drabbade i fyra korta filmer. Varje del avslutas med information från vårdpersonal på Angereds närsjukhus.

Syftet är att bryta stigmat kring sjukdomen och öka kunskapen.

Tuberkulos är en relativt ovanlig sjukdom i Sverige idag, men den finns fortfarande. Rädslan för fördomar gör att många drabbade väntar för länge med att söka vård och obehandlad kan sjukdomen bli allvarlig.

– En del är rädda för att omgivningen ska ta avstånd från dem, därför är det viktigt att vi hjälper dessa personer till vård och uppmuntrar dem till behandling, säger Sandra Carlsson, sjuksköterska på TB-mottagningen.

Låga trösklar

Tisdagen den 7 november kommer filmerna att visas för allmänheten på sjukhuset och därefter hittar man dem på Youtube, även länkat från sjukhuset Facebooksida.

– Vi vill vara ett sjukhus med låga trösklar, med öppna dörrar och dit alla ska känna sig välkomna. Även om man inte är drabbad själv så har ju nästan alla anhöriga. Därförska man vara uppmärksam på symptomen, säger Björn Skog, chef för kommunikation och folkhälsa på Angereds Närsjukhus

Fakta Tuberkulos

Tuberkulos är en luftburen smitta som sprids genom upphostningar från en person med tuberkulos i lungorna.

Sjukdomen drabbar oftast luftvägarna men kan också angripa andra delar av kroppen – men då är den i princip inte smittsam.

Hosta, feber, viktnedgång, nattliga svettningar och sjukdomskänsla under mer än tre veckor är vanliga symptom.

Behandlingen kan vara krävande och långvarig, men fungerar väl. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG