Filmfestivalen: "Vi nöjer oss inte med halva bilden"

Filmbranschen är långt ifrån jämställd. I Hollywood är 96 procent av alla filmregissörer män. Med initiativet 50/50 vision vill Göteborg Film Festival visa vägen för en mer jämställd filmbransch. Vid nästa års filmfestival kommer hälften av filmerna vara regisserade av kvinnor.

  • Publicerad 10:01, 18 okt 2019

Endast 20 procent av filmerna som visats på svensk bio hittills i år är regisserade av kvinnor, enligt Svenska Filminstitutet.

– Att filmbranschen fortsatt är så ojämställd är oacceptabelt. Både sett ur ett rent ekonomiskt och strukturellt perspektiv men inte minst i relation till vilka konsekvenser det får för de filmer som produceras och visas, Mirja Wester, VD, Göteborg Film Festival, i ett pressmeddelande.

Nästa år har pekats ut som jämställdhetens år i filmbranschen. Göteborg Film Festival tar frågan på allvar med initiativet 50/50. Under Göteborg Film Festival 2020 kommer man visa 200 filmer regisserade av män och 200 filmer regisserade av kvinnor.

– Film och rörlig bild är idag det främsta mediet för att berätta historier och öppna upp nya världar och perspektiv. Filmen skapar hjältar, förebilder och känslor hos åskådarna. Därför är det oerhört viktigt med en mångfald bland dem som får skapa film och vars filmer blir visade, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival, och fortsätter:

– Vi nöjer oss inte med halva bilden, utan vill se hela världen i filmen. Därför är inkluderingsarbetet också ett kvalitetsarbete för oss. Under festivalen kommer vi fördjupa diskussionen om kvalitet, filmkonst och verktyg för politisk förändring i vårt filmprogram och flera internationella seminarier.

Filmen som överraskade regissören

Återuppväckt film från 50-talet slår publikrekord

Jämställdhetsfrågan är inte ny för Göteborgs Filmfestival Förra året var 42 procent av festivalens filmer regisserade av kvinnor. Men nu väljer man alltså att skapa ett helt jämställt filmprogram.

– Med detta vill vi också uppmuntra och utmana våra kollegor i branschen att skynda på sitt eget jämställdhetsarbete, säger Mirja Wester.

Femteklassare möter sin framtid genom linsen

Tillsammans lyfter Min Ort-ungdomar mot nya roller

GÖTEBORG FILMFESTIVAL. Mirja Wester och Jonas Holmberg. Foto: Sofia Sabel

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11