GÖTEBORG I FINAL. Katarina Thorstensson, hållbarhetsansvarig Göteborg & Co, tror på Göteborgs chanser att bli europas smarta turisthuvudstad, Foto: Michael Folmer/Mostphotos och Peter Kvarnstrom

Finalist: Göteborg kan bli Europas smartaste turiststad

Som enda nordiska stad har Göteborg gått vidare till finalomgången i EU:s tävling European Capital of Smart Tourism. Nu står det mellan tio europeiska städer i finalen som avgörs i oktober.

  • Publicerad 11:51, 8 aug 2019

Göteborg har chansen att bli en av två städer som utses till European Capital of Smart Tourism 2020. Det är andra året som Europas smartaste turiststäder utses av EU i syftet att promota smartare turism i Europa. I år ansökte totalt 35 städer från 17 EU-länder om titeln europeisk huvudstad för smart turism. Förra året gick utmärkelsen till Helsingfors och Lyon och årets vinnare utses i oktober.

Katarina Thorstensson, hållbarhetsansvarig Göteborg & Co, tror Göteborg har goda chanser i tävlingen.

– Vi har ju en mix av hållbarhet, tillgänglighet, digitalisering och kulturarv. De kategorierna som finalisterna bedöms i.

Glädjebeskedet: Göteborg slår turistrekord

Vad är smart turism?

– Smart turism handlar om att ta hand om resurser på ett effektivt sätt och inte utarma det lokala näringslivet. Att alla vinner på turismen. Och när vi bakar kakan med alla fyra ingredienserna blir det förhoppningvis väldigt bra.

Har turiststaden Göteborg några svaga sidor?

– Ett ständigt pågående arbete är att försöka styra turismen över året så att att stan lever under hela året istället för bara under sommaren, säger Katarina Thorstensson.

Och då ska betydelsen av ett pris av detta slag inte underskattas menar Katarina Thorstensson

– Det handlar om två delar. Det ena är stolthet. Det är lättare att vara stolt när det är en extern part som tycker att Göteborg är bra. Men det andra är att vi kan använda ett eventuellt pris som ett verktyg i vår fortsatta utveckling av turiststaden.

Vad består priset av?

– Ära, berömmelse, en trofé samt – kanske viktigast – en möjlighet att få närvara vid ett par stora turistmässor och synliggöra Göteborg i dessa sammanhang.

Slutligen, om Göteborg står för smart turism, vad är då dum turism?

– Det är när alla resurser hamnar i en enda aktörs ficka utan att komma det lokala näringslivet och befolkningen till godo. Ofta en aktör som inte ens finns lokalt i det landet, säger Katarina Thorstensson.

I oktober meddelar juryn sitt beslut under en turistkonferens hos titelinnehavaren Helsingfors, Finland.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11