EKONOMI. Göteborgs Stad har en god kreditvärdighet med stabil utsikt. Foto: Paul Wallén och Gunnar Stenberg

Finanschefen: ”Vi har enorma tillgångar i kommunkoncernen”

Göteborgs Stad mår väldigt bra ekonomiskt. Den bedömningen gör stadens båda externa kreditvärderingsinstitut. Nu väljer Göteborgs stad att fortsättningsvis endast använda ett kreditbetyg av kostnadsskäl.

  • Publicerad 12:02, 12 dec 2019

Vi har enorma tillgångar i kommunkoncernen. I ett allvarligt läge skulle man kunna sälja och få loss pengar.

Martin Jakobsson, finanschef, Göteborgs Stad. Foto: Göteborgs Stad

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Göteborgs Stad har som enda kommun i Sverige haft dubbla kreditbetyg. Det vill säga två externa kreditvärderingsinstitut som utför kreditvärdering av stadens totala ekonomi.

– Det har vi haft väldigt länge, i alla fall sedan tidigt 2000-tal, säger Martin Jakobsson, finanschef på stadshuset.

Varför?

– Det är ett aktivt val av oss att vi har velat ha två kreditbetyg. Det har delvis bakgrund i att vi historiskt inte haft så stark ekonomi. Vi har haft behovet av två kreditbetyg, säger Martin Jakobsson.

Nu ser det annorlunda ut. Båda stadens externa kreditvärderingsinstitut, Moody´s och Standard & Poor´s, ger Göteborgs stad högsta respektive näst högsta möjliga kreditbetyg och båda betygen har stabila utsikter.

Detta gör att staden fortsättningsvis endast kommer använda ett kreditbetyg, Standard & Poor´s, samma som alla andra svenska kommuner. Avtalet med Moody´s har sagts upp.

– Vi bedömer att vi har full tillgång till kapitalmarknaden och väljer ett kreditbetyg i stället för två av kostnadsskäl, säger Martin Jakobsson.

Den årliga kostnaden för ett kreditbetyg är cirka tre miljoner kronor. Utöver det har kreditvärderingsinstituten två årliga granskningar som kräver resurser av kommunen att hantera.

Varför behöver staden ha ett kreditbetyg över huvud taget?

– Vi har kreditbetyg för att vara ute på kapitalmarknaden. Där möter vi investerare som vill kunna se vad det är för risk att placera i Göteborgs Stad. Det är det kreditbetyget är till för. Båda våra betyg har visat att vi mår väldigt bra i den totala bilden, säger Martin Jakobsson.

Hur kan man förklara det i förhållande till alla besparingar som görs i kommunen?

– Kreditbetyget visar risken för någon att investera och placera i staden och inte få tillbaka pengarna. Den risken är liten i Göteborgs stad. Vi har enorma tillgångar i kommunkoncernen. I ett allvarligt läge skulle man kunna sälja och få loss pengar. Sedan finns det rena utmaningar på resultatnivå de närmsta åren, men kassaflödesmässigt är det stora flöden, säger Martin Jakobsson.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

Pest eller kolera – eller corona

Tradition Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.lördag 4/4 16:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57