Blåvita åsikter. Juhana Vartiainen representerar Samlingspartiet i den finska riksdagen. Han är kritisk till hur Sverige och Göteborg sköter sina åtaganden gentemot den sverigefinska minoriteten. Foto: Mia Pettersson/Daniel Jyllikoski

Finsk minister: Eleverna blir tvångsassimilerade

Frågan om Göteborgs sverigefinska skola har nått nordisk toppolitik. I en fråga till Nordiska rådet använder finska riksdagspolitikern Juhana Vartiainen Göteborgs agerande som ett dåligt exempel.

  • Publicerad 15:00, 15 apr 2017

Juhana Vartiainen representerar Samlingspartiet i den finska riksdagen. Under ett möte i Nordiska rådet tidigare i år ifrågasatte han hur Sverige sköter sina åtaganden gentemot den sverigefinska minoriteten.

LÄS MER: Så ska sverigefinska förskolan leva vidare

Som exempel nämner han nedläggningen av Sverigefinska skolan i Göteborg.

Timo Lyyra, ordförande för FÖRSVAR (Föreningen för sverigefinska föräldrar i Göteborg), säger att eleverna fick cirka 300 minuter modersmålsundervisning i veckan samt hälften av ordinarie undervisning på finska.

Sedan skolan lades ner går de flesta på "vanliga" skolor där de får ungefär 80 minuters modersmålsundervisning i veckan.

Enligt den finska riksdagsmannen Juhana Vartiainen innebär det att eleverna "håller på att bli tvångsassimilerade i det enspråkiga majoritetssamhället".

– Det kom som en överraskning. Jag har utgått från att Sverige löst frågan ganska bra, men mitt intryck är att detta ärende skötts tvivelaktigt, säger han. Finskundervisningen blir fragmentarisk och det är inte bra.

I Göteborg har den sverigefinska skolan skötts av privata aktörer i nästan tjugo år. Det finns inte heller några planer på att starta kommunal, sverigefinsk undervisning framöver.

– Frågan uppstår om det offentliga verkligen tar sitt ansvar, att säkerställa att de språkliga minoriteternas intressen tillgodoses. Här verkar man ha överlåtit det till det privata som har mindre finansiella muskler, säger Juhana Vartiainen.

I svaret till sin finska kollega skriver Sveriges utbildningsminister Gustav Fridolin om en rad utredningar och kommande åtgärder. Bland att ska man se över om lärare i modersmål kan undantas från reglerna om legitimation. Bristen på legitimerade lärare var en av huvudorsakerna till att Göteborgs sverigefinska skola stängde.

– Svaret var intressant men väldigt generellt. Vi måste fortsätta bevaka läget, säger Juhana Vartiainen.

Nordiska rådet

Nordiska rådet bildades 1952 och kan liknas vid en riksdag för länderna som ingår, det vill säga Danmark, Finland, Färöarna, Grönland, Island, Norge, Sverige samt Åland.

Rådets första konkreta åtgärd var se till att vi inte behöver pass vid resor mellan länderna som ingår. Mycket av deras arbete handlar om att stärka samarbetet kring kultur, skola och vissa fackområden.

Det finns även en "regering", Nordiska ministerrådet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG