Trio med tillit. Amanda Fröhling Lind, Lindis Ekström och Karin Andersson skapar tillsammans. Foto: Kai Martin

Finstämd feminism med köttigt ös

Göteborgstrion Konflikten inleder sitt kreativa 2018 med singeln – och videon – "Action". Med tilliten som vapen vässar Konflikten formen och stilen. – Vi har blivit säkrare på vad vi vill med musiken, säger Lindis Ekström.

  • Publicerad 11:38, 14 mar 2018

En frusen söndagsmorgon i Olskroken kunde den morgonpigge höra röster. Inte i ett anfall av delirium efter en svår helg, utan för att Konflikten – trion med Amanda Fröhling Lind, Karin Andersson och Lindis Ekström – höll på att spela in videon till sin låt "Action".

Totalt 20 unga kvinnor slöt upp för inspelningen.

– Vi hade tätt inpå skapat ett Facebookevent för att få dit folk, säger Lindis Ekström.

– Vi hade tur med vädret. Men det var tio minus, så vi fick jobba i grupper för att det var så kallt.

Videon gjordes på kort tid. Från inspelningen den där kalla februarimorgon till att den låg ute på Youtube tog det en vecka.

– Jag tror att vi har ett öga för det. Vi ville att det skulle vara lite b över videon, som om den var gjord med en mobil, lite skakig så där, säger Amanda Fröhling Lind.

Trion är intresserad av film och filmande. Men det var premiär med "Action".

– Vi fick leka, har klippt och gjort allt, säger Karin Andersson.

I grunden bildades Konflikten på Nordiska folkhögskolan som en kvintett med avsikten att sjunga acapella. Men Amanda Fröhling Lind, Karin Andersson och Lindis Ekström bröt sig snart ur med avsikten att göra något annat.

– Vi ville kötta på mer, säger Karin Andersson.

Jo, Konflikten går från trestämmigt och finstämt till, om inte larmigt, så ösigt. Hela tiden med texter som ställer kvinnor och kvinnors villkor och rättigheter i centrum.

Så handlar "Action" om en tjej som förklarar sin självständighet och rätten till sin egen kropp efter ett one night stand. Responsen har varit positiv.

– Det är många som känner igen sig, säger Lindis Ekström.

Från att från början ha varit individualister i låtskrivandet har de mer och mer kommit att skapa tillsamman. Tillit är nyckelordet.

– Det var svårt från början. Musik är ju något man lägger ner sin själ i. Men vi är bra på allt. Lindis på melodier, Karin på texter, förklarar Amanda Fröhling Lind.

– Och du på koncept, skjuter de andra in.

Nu väntar inspelning av låtar som ligger och väntar. I sommar blir det skarpt läge då Konflikten åker till Gotland med inspelningsutrustningen i bagaget.

– Vi har hyrt en stuga, säger Karin Andersson.

Var redo för Konflikten. Det kommer mer.

Konflikten

Är: Amanda Fröhling Lind, Lindis Ekström och Karin Andersson.

Från: Göteborg.

Bildades: På Nordiska Folkhögskolan 2013. Första spelningen som Konflikten var 2014.

Aktuella: Med låten och videon "Action", som finns ute nu.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Succén fortsätter: Ny musiksommar på Kronhuset

Nyheter Mats Westling får sällskap dubbelt upp Förra årets satsning på musik vid Kronhusbodarna gav mersmak. Nu dubblas arrangemang med Mats Westling som både musiker och bokare.måndag 18/6 17:25

Här hittar du bokbussarna i sommar

Nyheter I sommar kommer du kunna låna böcker och ligga på stranden samtidigt. Här är baden för dig som är bokmal och soldyrkare.måndag 18/6 15:57

Redaktionsjycken Sam: Så går det i matchen

Nyheter Varning för sötchock när Sam tippar VM-fajten Klockan 14.00 stannar Göteborg när som Sverige kliver in i VM-turneringen. Men hur går det? Vi lät redaktionens matgladaste fotbollsfantast sia.måndag 18/6 11:27

Trenden: Unga väljer pantbanken före sms-lån

Nyheter I en tid av snabba pengar med blanco- och sms-lån ser nu pantbanken en mottrend. – Den gamla stämpeln är borta. När allt fler förstår konceptet är det många som föredrar pantbanken.söndag 17/6 6:30

Statsvetaren: "V får extra schvung av S"

Nyheter Statsvetaren om Vänsterpartiet Socialdemokraterna hjälper Vänsterpartiet framåt i höstens val. Det spår statsvetaren Folke Johansson. Han tror att misstron mot S ger V fler nya röster än deras hjärtefrågor gör.lördag 16/6 10:30

Grabbigt när Daniel Bernmar väljer musiken

Nyheter Kan skivsamlingen avslöja hur vi röstar? Kanske, kanske inte. Inför valet kommer Göteborg Direkt att samla de lokala partitopparnas favoritmusik i en playlist. Här är låtarna som får Vänsterpartisten...lördag 16/6 6:40

Vi är GBG

    Vi är GBG