Trio med tillit. Amanda Fröhling Lind, Lindis Ekström och Karin Andersson skapar tillsammans. Foto: Kai Martin

Finstämd feminism med köttigt ös

Göteborgstrion Konflikten inleder sitt kreativa 2018 med singeln – och videon – "Action". Med tilliten som vapen vässar Konflikten formen och stilen. – Vi har blivit säkrare på vad vi vill med musiken, säger Lindis Ekström.

  • Publicerad 11:38, 14 mar 2018

En frusen söndagsmorgon i Olskroken kunde den morgonpigge höra röster. Inte i ett anfall av delirium efter en svår helg, utan för att Konflikten – trion med Amanda Fröhling Lind, Karin Andersson och Lindis Ekström – höll på att spela in videon till sin låt "Action".

Totalt 20 unga kvinnor slöt upp för inspelningen.

– Vi hade tätt inpå skapat ett Facebookevent för att få dit folk, säger Lindis Ekström.

– Vi hade tur med vädret. Men det var tio minus, så vi fick jobba i grupper för att det var så kallt.

Videon gjordes på kort tid. Från inspelningen den där kalla februarimorgon till att den låg ute på Youtube tog det en vecka.

– Jag tror att vi har ett öga för det. Vi ville att det skulle vara lite b över videon, som om den var gjord med en mobil, lite skakig så där, säger Amanda Fröhling Lind.

Trion är intresserad av film och filmande. Men det var premiär med "Action".

– Vi fick leka, har klippt och gjort allt, säger Karin Andersson.

I grunden bildades Konflikten på Nordiska folkhögskolan som en kvintett med avsikten att sjunga acapella. Men Amanda Fröhling Lind, Karin Andersson och Lindis Ekström bröt sig snart ur med avsikten att göra något annat.

– Vi ville kötta på mer, säger Karin Andersson.

Jo, Konflikten går från trestämmigt och finstämt till, om inte larmigt, så ösigt. Hela tiden med texter som ställer kvinnor och kvinnors villkor och rättigheter i centrum.

Så handlar "Action" om en tjej som förklarar sin självständighet och rätten till sin egen kropp efter ett one night stand. Responsen har varit positiv.

– Det är många som känner igen sig, säger Lindis Ekström.

Från att från början ha varit individualister i låtskrivandet har de mer och mer kommit att skapa tillsamman. Tillit är nyckelordet.

– Det var svårt från början. Musik är ju något man lägger ner sin själ i. Men vi är bra på allt. Lindis på melodier, Karin på texter, förklarar Amanda Fröhling Lind.

– Och du på koncept, skjuter de andra in.

Nu väntar inspelning av låtar som ligger och väntar. I sommar blir det skarpt läge då Konflikten åker till Gotland med inspelningsutrustningen i bagaget.

– Vi har hyrt en stuga, säger Karin Andersson.

Var redo för Konflikten. Det kommer mer.

Konflikten

Är: Amanda Fröhling Lind, Lindis Ekström och Karin Andersson.

Från: Göteborg.

Bildades: På Nordiska Folkhögskolan 2013. Första spelningen som Konflikten var 2014.

Aktuella: Med låten och videon "Action", som finns ute nu.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG