Välbesökt. Lördag och vackert väder lockade många besökare till invigningen av det nya stationshuset i Hovås hamn. Foto: Mats Ryde

Firandet: Sjöräddarnas nya stationshus i hamn

40 år i en byggbarack utan rinnande vatten är nu till ända. I lördags invigdes Sjöräddningssällskapet RS Hovås nya stationshus. "Nu kan våra frivilliga vara mer på stationen", säger Håkan Busck, stationsansvarig.

  • Publicerad 13:38, 30 aug 2022

Mitt i alltihop fick vi dock ett larm om en segelbåt på grund, så det blev lite extra spännande när vi fick plocka ner flaggspelet från båten och sticka iväg.

En sliten byggbarack utan varken dusch, toalett eller omklädningsrum har under 40 år tjänstgjort som stationshus för sjöräddarna i Hovås hamn. Det var därför med stor glädje som stationsansvarig Håkan Busck och hans kollegor i Sjöräddningssällskapet RS Hovås i lördags invigde nybygget.

– Det blev en väldigt lyckad dag med fint väder och mycket folk. Mitt i alltihop fick vi dock ett larm om en segelbåt på grund, så det blev lite extra spänning när vi fick plocka ner flaggspelet från båten och sticka iväg.

Som tur var gick uppdraget utmärkt och firandet kunde snart fortsätta.

Under dagen talade Sjöräddningssällskapets vd, Cia Sjöstedt och styrelseordförande Rolf Westerström. Elisabeth Trapp från Föreningen Sällskapet Livbojen Göteborg, som samlar in pengar till SSRS Hovås, överlämnade även en tavla till stationen.

Testamente finansierar

Håkan Busck menar att det nya stationshuset möjliggör för fler frivilliga att vara på plats, vilket i sin tur gagnar de som behöver hjälp till sjöss.

– Nu kan vi samlas allihop på samma gång, hålla fler utbildningar och lättare sköta vår utrustning.

Bygget av det nya stationshuset finansieras till största del av testamente, men även av donationer och gåvor.

– Dessutom är det många som varit här och hjälpt oss med praktiskt arbete som nu gjort att bygget äntligen står färdigt. Nu ska huset bara målas.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00