Otrevlig syn. Jonathan Bark och hans vänner i Sportfiskarna möttes av avloppsvatten när de skulle provfiska i Haga å i Billdal. Foto: Privat

Fiskarnas otrevliga upptäckt: "Luktade avlopp"

Det var ingen trevlig syn som mötte Jonathan Bark och hans sällskap i Sportfiskarna när de kom till Haga å i Billdal i måndags för kontrollera fiskbeståndet. Istället för havsöring flöt där upp fullt med avloppsvatten.

  • Publicerad 08:06, 5 aug 2020

Det hade läckt ut toalettvatten och var helt tomt på fisk.

Det brukar krylla av fisk där Jonathan Bark och hans kollega i Sportfiskarna brukar komma för att göra den årliga kontrollen av fiskbeståndet i Haga å vid Bolshedens industriområde i Billdal.

I måndags var tanken att de skulle ha elfiskat, alltså fiskat med ström, för att se hur mycket fisk som finns i vattendraget. Men stanken gjorde att de direkt förstod att något var fel.

– Det var fullt med slam på botten som luktade avlopp. Det hade läckt ut toalettvatten och var helt tomt på fisk. Jag kan säga att det inte luktade gott i bilen sedan, säger Jonathan Bark, som efter upptäckten direkt kontaktade Miljöförvaltningen i Göteborg.

Under tisdagen kunde Kretslopp och vatten konstatera att läckan orsakats av ett stopp på Letsegårdsvägen i Billdal och redan under eftermiddagen påbörjades en slamsugning för att förhindra att det orenade avloppsvattnet sprids vidare.

Ny rapport: Tretton göteborgska vattendrag förorenade

Orolig för beståndet

– Det är mycket näringsämnen i avloppsvatten som kan orsaka övergödning och skada öringen i ån. Sedan är det ju mycket bakterier som inte är nyttiga och som i värsta fall kan rinna till en vattentäkt, säger Eveline Karlsson, miljöinspektör på Miljöförvaltningen.

Jonathan Bark är lättad över att läckan togs om hand snabbt, men oroar sig för fiskbeståndet.

– Det brukar krylla av fisk, framför allt är det mycket havsöring som går upp där och lägger sina ägg. Därför är det ett viktigt vattendrag för kommande generationer av fisk.

Larmet: Tingstadstunneln riskerar översvämmas av bajs

Vi är GBG

    Vi är GBG