RUSTAS UPP. Bakgrunden är att Feskekôrka måste stänga för en nödvändig upprustning efter sommaren 2020. Foto: Higab/Hans Wretling

Fiskhandlaren: Monologer blev dialoger med Higab

Efter Higabs besked att alla fiskhandlare ska få vara kvar i Feskekôrka efter renoveringen är glädjen stor bland handlarna. – Vi kommer definitivt återvända efter renoveringen, säger Jonas Wickstrand på Öckerö Fisk.

  • Publicerad 13:52, 28 okt 2019

Jonas Wickstrand. Foto: Privat

Det blev folkstorm i våras när Higab kom med beskedet att Feskekôrka ska renoveras och att man samtidigt skulle se över verksamheten för framtiden.

Feskekôrka stänger på obestämd tid

Namninsamlingar och facebookgrupper startades där tusentals göteborgare krävde fortsatt försäljning av fisk i Feskekôrka.

Higabs marknadschef Johan Karlsson förklarade senare för Göteborg Direkt att de inlett förhandlingar med fiskhandlarna men att det var för tidigt att säga hur verksamheten skulle se ut efter renoveringarna.

Efter folkstormen: Diskussionerna har börjat

Enligt Jonas Wickstrand på Öckerö Fisk startade de ordentliga diskussionerna först under hösten.

– Vi har haft monologer med Higab sedan i maj. Sedan blev det diskussioner till slut i september, säger han.

Den 25 oktober kom beslutet från Higab där de slog fast att alla fiskhandlare är välkomna tillbaka efter renoveringen.

Vändningen: Alla får vara kvar i Feskekôrka

– Det känns positivt, absolut! Vi kommer definitivt att återvända efter renoveringen, vilket vi planerat för sedan 2012. Öckerö Fisk efter renoveringen kommer att vara fiskhandel på en högre nivå. Vi har stora planer, säger Jonas Wickstrand, som är tredje generations fiskförsäljare i Feskekôrka. 

Om Feskekôrka

År 1871 tog kommunen beslut om att bygga en fiskhall på Fisktorget och en saluhall på Kungstorget. De båda byggena beviljades 75 000 kronor vardera ur Renströmska fonden. Slutnotan för bygget av fiskhallen inklusive inredning blev 74 963 kronor och 12 öre, så man kan konstatera att resurserna hade förvaltats väl. Arkitekt var Victor von Gegerfelt och byggmästare Krüger & Westerberg.

1874 stod fiskhallen klar och dess utseende gjorde att göteborgarna raskt döpte om den till ”Feskekôrka”. Victor von Gegerfelt hade mycket riktigt hämtat inspiration till arkitekturen från fornnordiska stavkyrkor och nygotik.

Källa: Higab

Visa merVisa mindre

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00