Festansvariga. Verksamhetsansvarig för GIA, Andrea Mattsson kommer under West Pride ha bråda dagar tillsammans med ungdomsambassadörerna Nikolina Pinter och Taylor. "Mest ser vi fram emot festen i ordnar på torsdag" säger Taylor. Foto: Byrd/Anton Engblom

Fixar fest för unga under Prideveckan

Sedan 2012 har Gays In Angered, GIA, varit en trygg mötesplats för unga hbtqi-personer. Nu förbereder sig verksamhetsansvarig Andrea Mattsson och GIA:s unga ambassadörer för en vecka full av Pride-aktiviteter.

  • Publicerad 05:30, 13 jun 2022

Välkomnande. "Även inom hbtqi-gemenskapen kan man bli dömd för att man testar olika pronomen och uttryck. Så är det inte på GIA", säger Taylor. Foto: Byrd/Anton Engblom

Ett tryggt rum. En frizon där man kan uttrycka sig och bli bekväm i sin identitet utan utomståendes fördomar och dömande blickar. Så beskrivs mötesplatsen Gays in Angered, GIA, som riktar sig till unga hbtqi-personer.

För GIA:s ungdomsambassadörer Nikolina Pinter och Taylor har GIA blivit en plats där de känner en gemenskap och har träffat nya vänner.

– Vi spelar spel, lagar mat och pysslar. GIA betyder mycket för mig. Jag har ett jättebra stöd hemifrån och i skolan, men har rötter i ett land där det inte är okej att vara hbtqi, säger Nikolina Pinter.

– Även inom hbtqi-gemenskapen kan man bli dömd för att man testar olika pronomen och uttryck, innan man kommer på vad som känns rätt för en själv. Men så är det inte på GIA, säger Taylor.

Fritidsgården startade för tio år sedan och i nuläget är det ett tiotal unga som besöker GIA varje vecka. Fritidsgården ligger på en skyddad plats, som bara de unga känner till. Det är en nödvändighet för att många ens ska våga söka sig dit enligt Andrea Mattsson, som är verksamhetsansvarig på GIA.

– Det finns fortfarande fördomar och hat i samhället mot hbtqi-personer. Och även om ungdomen kanske vill komma ut, kan man inte det på grund av att man lever i någon form av hederskontext. Att det till och med skulle innebära livsfara om hen skulle komma.

Föreläser på skolor

För att se till att fler unga får upp ögonen för att GIA finns och själv bli bekväm med att kontakta verksamheten är Andrea Mattsson ute och föreläser i skolor.

Därtill är stora arrangemang och festivaler som West Pride ett bra sätt att nå ut.

– Vi ska vara där unga är. Sedan är inte syftet att alla ska börja hänga på GIA. Är man i vår målgrupp och känner att man vill hitta fler sammanhang att vara i, då ska man känna till att vi finns. Det är vårt mål, säger Andrea Mattsson.

Under West Pride blir det bland annat grillfest på Mixgården i Hammarkullen och häng på ungdomsmottagningen i Angered. Men den stora höjdpunkter är torsdagens fest, 16 juni, som GIA står bakom tillsammans med House of Colors, som är en liknande mötesplats för hbtqi-ungdomar på Hisingen.

– Vi har bokat artister som Melanie Wehbe och podden "Två bögar och en podd". Festen är det som vi ser fram emot allra mest, säger Taylor.

Gays in Angered

Startades 2012 och är numera en kommunal verksamhet.

Målgruppen är unga i åldrarna 13-25 år som identifierar sig som HBTQIA+.

Intresserade kommer i kontakt med GIA via Instagram, @gays_in_angered.

Förutom att vara en fritidsgård, erbjuds enskilda samtal och lägerverksamhet.

Visa merVisa mindre

Evenemang. Info om Pridefesten för unga i åldrarna 13-25 finns på GIA:s Instagramkonto. Foto: Byrd/Anton Engblom

Ansvarig. Andrea Mattsson började själv besöka GIA som tonåring. "Jag sökte ett tryggt rum med andra som har liknande livserfarenheter. Det hittade jag på GIA". Foto: Byrd/Anton Engblom

Mötesplats. GIA riktar sig främst till unga i Angered med omnejd, men man måste inte bo i området för att vara välkommen. Foto: Byrd/Anton Engblom