Ny konst. Konstnären Mattias Norström ställer ut i Vasaparken. Foto: ICIA

Flaggan vajar i Vasaparken – på krökt stång

En krökt flaggstång pryder sen några dagar Vasaparken. I den hänger en upp- och-nervänd svensk flagga.

  • Publicerad 10:01, 26 aug 2016

Konstverket är det första i utställningsserien Lagens estetik, som produceras av ICIA - Institute for Contemporary Ideas and Art.

Den uppgivna flaggstången har lockat många besökare till Vasaparken.

– Det är en ypperlig gestaltning av en melankolisk känsla som många känner igen sig i. Tanken är inte att skända flaggan, utan att ge sig på flaggstången som en symbol för fundamentet, ett Sverige under förändring, säger Anna van Der Vliet, curator för serien.

I Lagens estetik har konstnärerna utforskat migrationens relation till nationalstaten. Människornas plats i lagar, normer och estetik får utrymme och under hösten kommer fler konstverk på samma tema att dyka upp i Göteborg. Flaggstången i Vasaparken är gjord av konstnären Mattias Norström och kommer att stå kvar till 30 september.

Platsen har valts på grund av sitt centrala men ändå avskilda läge.

– Det var viktigt att hitta en plats som gav det en lite undangömd och lummig inramning. Vi ville inte gå ut och ställa det på Götaplatsen eller någon plats med mer politisk laddning, utan förstärka karaktären av det poetiska snarare än det politiska, säger Anna van Der Vliet.

Reaktionerna har varit överväldigande. De allra flesta positiva, men många provoceras också.

– Det är klart att många har gått i taket men så är det alltid med offentlig konst, den rör upp känslor som inget annat. Det här är en laddad symbol, säger hon.

Mer i samma serie

Den 18 oktober öppnar "You Made Me" av konstnären Oscar Guermouche i Slottsskogen. Under hösten påbörjas också projektet "Botandets iver", lett av konstnären och curatorn Maja Hammarén tillsammans med konstnärerna Cecilia Germain och Ioana Cojocariu.