Flaggvakten Hussein blev påkörd på jobbet

Bilisten vägrade att följa flaggvaktens anvisningar. Istället körde han på 22-årige Hussein Salman som arbetade vid vägkanten. "Jag har inte kunnat jobba på flera månader på grund av skadan i mitt knä".

  • Publicerad 06:30, 28 maj 2022

Jag lyckades hoppa undan, men bilen träffade mitt knä

Hussein Salman lotsar gående och cyklister rätt vid Korsvägen i Göteborg. Nu har han äntligen kunnat återgå till jobbet som flaggvakt efter månader av sjukskrivning. Förra året blev han påkörd av en irriterad bilist som inte ville följa trafikreglerna.

– Jag arbetade vid en nyasfalterad väg som inte gick att köra på. Istället fick trafikanterna turas om att använde samma körbana, berättar han.

Hussein Salmans uppgift som flaggvakt var att se till att trafiken flöt på och att bilisterna väntade in den mötande trafiken.

– En man i fyrtioårsåldern vägrade att acceptera att han var tvungen att stanna i några minuter. Han argumenterade och hotade att polisanmäla mig, berättar Hussein.

När mannen i bilen inte fick sin vilja fram satte han foten på gaspedalen och körde ändå. Enligt Hussein, styrde mannen bakom ratten rakt emot honom.

– Jag lyckades hoppa undan, men bilen träffade mitt knä. Sedan fortsatte den bara vidare.

Medvetna handlingar

Flaggvakter som arbetar med att anvisa trafiken vid vägarbeten är en utsatt yrkesgrupp. När Transportstyrelsen undersökte risker vid arbete på väg mellan 2015 och 2019 var flaggvakter den klart mest drabbade yrkesgruppen. De förekom i över hälften av alla olyckor.

Transportstyrelsen skriver:

"Flaggvakter tycks i viss utsträckning även vara särskilt utsatta för medvetna felhandlingar från trafikanternas sida. Ett flertal olycksbeskrivningar vittnar om att flaggvakter hamnat i dispyt med trafikanter som i frustration agerat vårdslöst och därigenom skadat flaggvakten."

Hussein Salman beskriver en vardag som ofta är kantad av ilska och glåpord från trafikanterna.

– Vi tvingas utstå en massa skit. Folk skriker och visar fingret åt oss, säger han.

Polisen lägger ner ärendet

Hussein polisanmälde incidenten i september förra året. En kollega som sett hela händelseförloppet erbjöd sig också att vittna till hans fördel.

– Men nu har polisen lagt ner förundersökningen. Jag fattar inte varför, säger Hussein som planerar att överklaga beslutet.

Bilen som träffade Hussein förstörde menisken i hans knä. Han blev sjukskriven och tvingades genomgå en operation. Trots att det har gått mer än åtta månader sedan olyckan är han fortfarande inte helt återställd.

– Jag har fått tacka nej till jobb vilket har betytt ett stort inkomstbortfall. Nu kan jag arbeta igen, men jag har fortfarande ont, säger han.

Foto: Gabriel Tjulander

Foto: Gabriel Tjulander

Flaggvakt

Flaggvakter anlitas vid vägarbeten eller i andra områden där det krävs trafikreglering.

Det kan handla om dirigering av transporter till bygget, men också att anvisa civilpersoner runt området.

Flaggvakter används också som signalpersoner vid riskzoner och som kommunikatörer till transporter, som kräver anvisningar till rätt plats.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00